Svijet

UN: Rekordan broj civilnih žrtava u Avganistanu, svaka četvrta dijete

UN: Rekordan broj civilnih žrtava u Avganistanu, svaka četvrta dijete
UN: Rekordan broj civilnih žrtava u Avganistanu, svaka četvrta dijete

Kabul - Prošla godina bila je jedna od najkrvavijih za avganistanske civile.

Tokom 2015. u Avganistanu su ranjena ili ubijena 11.002 civila što je najviše od 2009. godine, saopštila je danas misija UN-a u Avganistanu (UNAMA), dodajući da djeca plaćaju posebno veliku cijenu tih sukoba.

UNAMA je danas na konferenciji za medije u avganistanskom glavnom gradu Kabulu predstavila godišnji izvještaj u kojem se navodi da je u 2015. godini poginulo 3.545 civila, dok je 7.457 povrijeđeno u sukobima koji još uvijek traju.

U izvještaju se navodi da se u odnosu na 2014. godinu broj mrtvih smanjio za četiri odsto, dok je broj povrijeđenih porastao za devet odsto.

Od ukupnog broja stradalih i povrijeđenih, svako četvrto je dijete, navodi se u izvještaju

"Statistika ne odražava pravi užas pojave o kojoj govorimo. Šteta koju trpe civili je potpuno neprihvatljiva", izjavio je na konferenciji za medije specijalni predstavnik UN-a za Avganistan Nicholas Haysom.

Pozvao je sve one "koji nanose tu bol narodu Avganistana da poduzmu konkretne mjere za zaštitu civila i zaustavljanje ubijanja i ranjavanja ljudi".

Kao glavni uzrok stradanja avganistanskih civila se navode borbe i napadi u većim naseljenim mjestima, a posebno ofanziva talibana na urbane i naseljene centre. Talibani su prošle godine bili odgovorni za smrt 62 posto poginulih i ranjenih civila, navodi se u izvještaju UN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije