Svijet

UN: Spriječiti katastrofu u Siriji

UN: Spriječiti katastrofu u Siriji
Foto: N.N. | UN: Spriječiti katastrofu u Siriji

ŽENEVA - Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan De Mistura izjavio da su sa sastanka Turske, Rusije i Irana poslati signali da će tri države nastaviti da razgovaraju u cilju izbjegavanja katastrofe u sirijskoj pokrajini Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika.

De Mistura je rekao da bi idealno rješenje bilo da svi ekstremisti i borci dobiju rok do kada bi trebalo da sklone svoje položaje i vojnike od naseljenih područja, koja bi ostala pod kontrolom civilnih savjeta i policije, prenosi AP.

On smatra da bi trebalo pokrenuti i medijske kampanje koje bi oglasile šta se tačno traži od oružanih grupa u pokrajini.

Prema njegovom mišljenju, Rusija, Turska i Iran trebalo bi da garantuju ovaj plan i da zatraže od boraca da zaustave sve vazdušne i kopnene napade na naseljena područja.

Rusija, Iran i Turska ostaju posvećeni poštovanju teritorijalnog integriteta Sirije i dogovorile su se da zajednički rade na rješavanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, navodi se u zajedničkoj deklaraciji nakon samita lidera ove tri zemlje u Teheranu.

Oni su se saglasili da konflikt u Siriji može biti okončan samo kroz "pregovarački politički proces" a ne vojnim sredstvima, prenosi Rojters.

"Predsjednici ističu snažnu i kontinuiranu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, kao i principima Povelje UN i naglašavaju da svi to treba da poštuju", navodi se u dokumentu.

Lideri su ponovili da niko ne treba da preduzima bilo kakvu akciju koja bi potkopala ove principe, prenosi TAS S.

"Predsjednici su odbacili sve pokušaje da se stvore novi realiteti na terenu pod izgovorom borbe protiv terorizma i izrazili odlučnost da se protive separatističkim agendama sa ciljem da se potkopa suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, kao i nacionalna bezbjednost susednih zemalja", navodi se u deklaraciji.

Iran, Rusija i Turska takođe su se saglasili da treba stvoriti bezbijedne uslove za povratak raseljenih lica.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije