Svijet

UN: Zabrana burkinija podstakla vjersku netoleranciju

UN: Zabrana burkinija podstakla vjersku netoleranciju
UN: Zabrana burkinija podstakla vjersku netoleranciju

NJUJORK - Ujedinjene nacije pozdravile su danas odluku najvišeg administrativnog suda u Francuskoj da suspenduje spornu zabranu nošenja burkinija, istakavši da je ta zabrana podstakla vjersku netoleranciju i stigmatizaciju, javlja AFP.

"Ovakvi dekreti ne unapređuju bezbjednosnu situaciju, već podstiču vjersku netoleraciju i stigmatizaciju muslimana u Francuskoj, pogotovu žena", rekao je portparol Kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

On je dodao da pravila oblačenja kao što je dekret protiv nošenja burkinija nesrazmjerno ugrožavaju žene i djevojčice, potkopavajući im autoritet tako što im se uskraćuje sposobnost da donose nezavisne odluke o tome kako da se obuku, što je jasna diskriminacija nad njima.

Kolvil je oštro kritikovao i "ponižavajući i degradirajući način na koji se odluka o zabrani nošenja burkinija primenjuje u nekim francuskim letovalištima".

Oko 30 francuskih ljetovališta nedavno je zabranilo ženama da nose kupaći kostim koji pokriva cijelo tijelo na plažama, iako je najviši administrativni sud u Francuskoj preinačio tu mjeru u jednom gradu, u odluci koja će vjerovatno predstavljati pravni presedan koji će se odraziti i šire, podsjeća francuska agencija.

Kolvil je danas rekao da Kancelarija UN za ljudska prava pozdravlja odluku kojom se zabrana burkinija proglašava nevažećom u gradu Vilnev-Lube, pozvavši vlasti u drugim francuskim primorskim gradovima koje su usvojile mjeru o zabrani, da "smjesta povuku zabranu".

Kako je istakao, zabrane neće učiniti ljude bezbjednijim.

"Jasno je da pojedinci koji nose burkini ili bilo koju drugu vrstu odeće ne mogu da se krive za nasilne ili neprijateljske reakcije drugih", rekao je Kolvil.

Prema njegovim riječima, podsticanje polarizacije između zajednica ovakvim zabranama odeće uspeva samo u podizanju tenzija, a uz to bi moglo podriti napore u suzbijanju i sprečavanju nasilnog ekstremizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije