Svijet

UN odobrile vojnu operaciju EU protiv krijumčara izbjeglica

UN odobrile vojnu operaciju EU protiv krijumčara izbjeglica
UN odobrile vojnu operaciju EU protiv krijumčara izbjeglica

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija donio je danas rezoluciju kojom se odobrava vojna operacija Evropske unije o zaplijeni brodova koji krijumčare izbjeglice i migrante u južnom Mediteranu, u blizini obale Libije.



Od 15 članova Savjeta bezbjednosti, 14 je glasalo za usvajanje rezolucije, dok je Venecuela bila uzdržana, prenosi AFP.

Operacija "Sofija" predviđa da će se, sa brodova EU, ulaziti, pretraživati, zaplijenjivati i preusmjeravati sva plovila za koje se sumnja da se koriste za krijumčarenje ljudi.

BBC podsjeća da je EU pokrenula prvu fazu operacije pod nazivom EU Navfor Med u junu za pomorski nadzor radi otkrivanja brodova sa krijumčarenim izbjeglicama i za praćenje obrazaca krijučarenja iz Libije prema Italiji i Malti, a sada počinje druga faza operacije EU pod nazivom "Sofija" koja je ime dobila po bebi rođenoj na brodu EU pošto je majka spašena, blizu obale Libije u avgustu.

Iz sjedišta operacije u Rimu navodi se da će operativni komandant biti kontraadmiral Enriko Kredendino koji će komandovati ratnim brodovima EU u Mediteranu, uključujući britanske fregate "Ričmond".

Italijanski stručnjak za migrante upozorio je da će operacija EU u Mediteranu propasti ukoliko Brisel ne počne da se bori protiv kriminalnih bandi u Evropi.

"Brodovi nisu razlog za nadzor krijumčarenja i ukoliko se napori samo fokusiraju na brodove, jezgro kriminalaca ostaće netaknuto", upozorio je Euđenio Ambrozi.

I iz Međunarodne organizacije za migracije upozorili su da je "isti lanac međunarodnih krijumčara izbjeglicama kao što su lanci koji se bave oružjem i drogom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije