Svijet

Ubica kojeg ne želi da primi ni jedna zemlja

Ubica kojeg ne želi da primi ni jedna zemlja
Foto: Ilustracija | Ubica kojeg ne želi da primi ni jedna zemlja

NJUJORK - Njemačka, Poljska i Ukrajina ne žele da prihvate Jakova Palija, jednog od posljednjih nacističkih saradnika i čovjeka koji je bio čuvar u užasnom "radnom logoru" u Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata u kojem je u jednom danu ubijeno oko 6.000 Jevreja.

Paliju je prije 14 godina Savezni sud u Njujorku oduzeo američko državljanstvo jer je krio da je radio kao čuvar u logoru i naredio da bude deportovan u Njemačku, Poljsku, Ukrajinu ili bilo koju zemlju koja je spremna da ga primi. 

Međutim, "Vašington post" ističe da Palija niko neće, uprkos zahtjevima jevrejskih organizacija i ljudi koji su izgubili porodice u nacističkim logorima. 

Palij, star 94 godine, sasvim lijepo živi od penzije u SAD. 

Od 2005. godine, osam nacističkih saradnika kojima je naređeno da napuste SAD umrlo je u toj državi nakon što su ih njihove matične zemlje i Njemačka odbile da prime. 

U septembru su svi članovi njujorške delegacije u Kongresu uputili pismo državnom sekretaru Reksu Tilersonu, zahtijevajući da nešto poduzme prije nego što Palij umre u SAD. 

Više od 80 članova Predstavničkog doma savezne države Njujork u pismu državnom tužiocu Džefu Sešnsu tražilo je Palijevu deportaciju. 

"Svima nama ova situacija je bolna. Neko ko označava sve suprotno od američkih vrijednosti tolerancije i podnošenja žrtve u borbi protiv zla ovdje živi godinama", navodi rabin sa Long Ajlanda Zev Friman, koji je izgubio 200 članova porodice u Poljskoj za vrijeme Holokausta. 

Tokom godina, tridesetak bivših nacista je iz SAD otišlo u Njemačku. Neki su imali i njemačko državljanstvo, a neki su pobjegli prije nego što im je oduzeto američko. 

Međutim, većina je ostala na slobodi, a samo je četvoro pravno procesuirano. 

Njemačka je odbila da primi niz američkih državljana bivših nacista. Njemački funkcioneri su američkim kolegama rekli da će primiti samo bivše naciste koji imaju njemačko državljanstvo ili one koje njemačke vlasti krivično gone. 

Palij nije Nijemac. Rođen je u poljskom selu koje se nalazi na teritoriji današnje Ukrajine. 

Međutim, advokat Nil Šer, koji je bio na čelu Kaancelarije za posebne istrage od 1982. do 1994. godine, tvrdi da Njemačka ima obavezu da primi one koji su služili bivšim njemačkim vlastima. 

"Samo jedna riječ pada na pamet kada se traži objašnjenje zašto Njemačka ne želi da preuzme te ljude - dvoličnost. Opet izmišljaju glupe razloge zašto neće da prime lica koja su počinila zločine u ime njemačkog naroda", kaže Šer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije