Svijet

Ubijen Moamer Gadafi (Foto, Video)

Ubijen Moamer Gadafi (Foto, Video)
Ubijen Moamer Gadafi (Foto, Video)

TRIPOLI - Bivši libijski vođa Moamer Gadafi ubijen je danas u svom rodnom gradu Sirtu. Gadafi je podlegao povredama koje je zadobio prilikom njegovog hapšenja u Sirtu. Nekoliko časova kasnije objavljeno je da je ubijen i njegov sin Mutasim.

18:13 - Proglas o potpunom oslobađanju Libije biće izdat najkasnije sutra, rekao je drugi čovjek Nacionalnog prelaznog savjeta, Mahmud Džibril. On je rekao da će vođa Prelaznog vijeća Mustafa Abdeldžalil danas ili najkasnije sutra "proglasiti oslobađanje zemlje i dati sve detalje o ubistvu svrgnutog libijskog vođe Muamera Gadafija".

17:18 - Rojters prenosi izjavu svjedoka koji tvrdi da je vidio snimak koja dokazuje da je uhapšen i Motasim Gadafi. Motasim je na snimku živ, ali obliven krvlju. "Guardian" javlja da je konvoj u kojem se nalazi Gadafijev sin Saif pod napadom.

17:15 - Al Džazira je objavila snimak na kojem se vidi i tijelo Abua Bakra Junisa, Gadafijevog ministra obrane.

16:43 - NTC je na konferenciji za novinare službeno potvrdio da je Gadafi ubijen. Premijer Libije za Sky je takođe izjavio da je Gadafi mrtav i da je libijski narod dugo čekao ovaj trenutak.

16:25 - Libijski vođe službenim kanalima su obavijestili američku vladu da je Gadafi mrtav, javlja AP.

16.12 - Televizija Al Jazeera objavila je fotografiju na kojoj je Gaddafi već mrtav.

15:56 - Potpredsjednik Nacionalnog prelaznog savjeta Abdul Hafiz Goga potvrdio je smrt Moamera Gadafija, prenosi Rojters.

15:38 - Mutasim Gadafi, jedan od sinova Moamera Gadafija, takođe je pronađen mrtav u Sirtu, potvrdio je komandant novog režima.

“Pronašli smo ga mrtvog. Njegovo tijelo smo stavili zajedno sa tijelom Abu Bakra Junisa (bivšeg ministra odbrane) u ambulantna kola i poslali ih u Misratu”, rekao je Mohamed Leit.

15.22 - Gadafijevo tijelo se nalazi u Misrati. Al Arabija je citirala svog dopisnika koji je rekao da će navodno biti dozvoljeno snimanje i fotografisanje tijela ubijenog Moamera Gadafija.

15:16 - Jedan od vojnika izjavio je da je Gadafi ubijen iz devetomilimetarskog pištolja. Drugi vojnik je rekao da je pukovnik upucan u stomak. Prema njihovim riječima, to se dogodilo danas oko 12.30 časova. Bivši ministar odbrane Abu Bakr Junis je jedini koji je u tom trenutki bio sa Gadafijem. Jedan od vojnika kaže da je "sve vidio svojim očima, kao i da je gađao Gadafija cipelom" (znak nepoštovanja na Bliskom istoku).

Bivši libijski vođa Moamer Gadafi, pod nejasnim okolnostima, preminuo je od rana koje je zadobio u borbama za Sirt koji se sada nalazi u rukama pobunjenika. Portparol Nacionalnog savjeta u Misrati potvrdio je  za Skaj njuz da je pukovnik Gadafi ubijen. Vođa Savjeta Mustafa Abdel Džalil uskoro će obratiti naciji. 

Ovim je okončan osmomjesečni građanski rat u Libiji.

Ustanici tvrde da je Gadafi ranjen u napadu NATO, poslije čega je uslijedila pucnjava u kojoj je ranjen u obje noge i prebačen u bolnicu. Pogođen je i u glavu, tvrde pobunjenici.

U toku je potraga za Gadafijevim sinovima Mutasimom i Seifom el Islamom.

Gadafi je zarobljen u jednoj od poluporušenih kuća nedaleko od Sirta, gdje su ga, ranjenog pronašli pobunjenici. Jedan od vojnika koji je učestvovao u akciji tvrde da je svrgnuti libijski lider, u tom trenutku, vikao: "Ne pucajte, ne pucajte".

Prema prvim informacijama, Gadafi je pokušao da pobjegne iz Sirta u konvoju vojnih vozila, koji su bombardovali avioni NATO-a. U toj akciji, navodno, ubijen je komandant "zelenih snaga" Abu Bakir Jonus Džabr.

Posljednji juriš ustanika na Sirt počeo je rano jutros, kada su borci novog režima uletjeli u nekoliko preostalih zgrada iz kojih su "zelene snage" pružale otpor.

Borbe su trajale oko 90 minuta, a nekoliko vozila sa Gadafijevim borcima pokušalo je da izađe iz grada neposredno pred napad, ali su ih pobunjenici zaustavili.

Uhapšeno je najmanje 16 Gadafijevih boraca i zaplijenjena velika količina oružja i municije.

Skoro dva mjeseca nakon zauzimanja Tripolija i najvećeg djela zemlje, Gadafijeve pristalice su u pojedinim mjestima pružale jak otpor, zbog čega vođe novog libijskog režima nisu mogle da proglase potpunu pobjedu.

Ranije ove nedjelje palo je progadafijevsko uporište Bani Valid. U utorak su bivši pobunjenici saopštili, da su u posljednjem uporištu Sirtu, suzbili Gadafijeve pristalice na prostor od oko 700 kvadratnih metara.

Nije sigurno da li će Gadafijeve pristalice, koji su uspjeli da pobjegnu nastaviti borbu koristeći velike količne oružja za koje se vjeruje da je Gadafi ostavio u skloništima u udaljenoj južnoj pustinji.

Zvaničnici Nacionalnog prelaznog vijeća saopštili su pethodno da je Gadafi ranjen u obje noge te da je odevezen ambulantnim kolima.

- Da, Gadafi je uhvaćen. Teško je ranjen, no još uvijek diše - rekao je jutros Mohamed Leith, komandant Nacionalnog prelaznog vijeća.

Sirt je bio posljednje uporište snaga odanih Muameru Gadafiju, koji je vlast u Libiji preuzeo 1969. godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije