Svijet

Ubijeni zdravstveni radnici i njihov vozač

Ubijeni zdravstveni radnici i njihov vozač
Ubijeni zdravstveni radnici i njihov vozač

KVETA - Naoružane osobe ubile su danas tri pakistanske zdravstvene radnice i njihovog vozača tokom akcije vakcinisanja djece protiv dječije paralize u jugozapadnom gradu Kveti, saopštila je policija.

Timovi koji vrše vakcinisanje djece protiv ove bolesti često su na meti talibanskih militanata, koji smatraju da je ta kampanja maska za zapadne špijune. Oni, takođe, optužuju zravstvene radnike za pokušaj da djecu učine sterilnom.

Žene su napadnute dok su išle na mjesto gdje je trebalo da se sastanu sa policijskom pratnjom. NJihov kombi presrela su dvojica napadača na motociklima i potom pucali na vozilo iz pištolja.

Ove godine u Pakistanu je zabilježeno 256 slučajeva dječije paralize, što je najviše u posljednjih 15 godina. Ova bolest može da ubije ili paralizuje djecu u roku od nekoliko časova poslije infekcije, a iskorijenjena je svuda osim u Nigeriji i Avganistanu.

Jedan od razloga širenja bolesti u Pakistanu je vojna kampanja u Sjevernom Vaziristanu, uz granicu sa Avganistanom, zbog čega je veliki broj nevakcinisane djece u junu izbjegao iz svojih domova u druge dijelove zemlje. 

Jedna međunarodna kontrolna organizacija optužila je prošlog mjeseca u izvještaju pakistanske vlasti da snose dio odgovornosti, jer izvršioci vakcinisanja često nisu plaćeni, a policijski timovi koji treba da ih štite često kasne ili se uopšte ne pojave. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije