Svijet

Ubistvo Muzička navodno isplanirao Avakov

Ubistvo Muzička navodno isplanirao Avakov
Ubistvo Muzička navodno isplanirao Avakov

MOSKVA - Grupa hakera, koja sebe naziva "Sajber Berkut", na svom sajtu je objavila dokument koji navodno sadrži prepisku Arsena Avakova, koga je Vrhovna rada imenovala za šefa MUP-a Ukrajine, sa novinarom Dmitrijem Brukom.

Anonimna grupa je izjavila da se iz prepiske vidi da je ubistvo Oleksandra Muzička, koji je ubijen kod grada Rovna u martu, isplanirao Avakov, a kao "obračun" za njegovu smrt, lideru "Desnog sektora" Jarošu su "isporučili" borce Berkuta, piše Glas Rusije.

Za Muzičkom je bila raspisana međunarodna potjernica, a u Rusiji podignuta optužnica o banditizmu i organizovanom kriminalu. On je ubijen u noći na 25. mart u toku specijalne operacije ukrajinske policije sa ciljem likvidacije oružane grupe na teritoriji Rovenske oblasti. Prema verziji komisije MUP-a Ukrajine, Muzičko je prilikom pokušaja hapšenja pružio otpor saradnicima policije, pucao na njih i onda se, navodno, slučajno ubio.

Na sjednici privremene istražne komisije Vrhovne rade, koja je održana 22. aprila, i koja istražuje okolnosti pogibije Muzička, zamjenik javnog tužioca Aleksej Baganec je izjavio da ne postoje dokazi da se radi o ubistvu s predumišljajem. Na taj način se državno javno tužilaštvo složilo s verzijom MUP-a, prema kojoj se Muzičko slučajno ubio pištoljem dok je pružao otpor policiji, saopštio je portal Zn.ua.

Objavljeni dokument, prema izjavama anonimne grupe, takođe, sadrži i detalje hapšenja proruskog aktiviste, predstavnika harkovske narodne vojske Konstantina Dolgova. Dolgov je uhapšen u Harkovu 19. aprila.

Prema podacima ukrajinske informacione agencije UNN, Dolgov se sumnjiči za podmetanje požara. Prema paragrafu 2, članu 194 Krivičnog zakonika Ukrajine, on može biti osuđen na zatvorsku kaznu do 10 godina. Aktivista će ostati u pritvoru do završetka istrage, a njegov advokat će uskoro podnijeti žalbu na hapšenje optuženog.

Po čemu je poznata grupa "Sajber Berkut"?

"Sajber Berkut" je grupa hakera koja se pojavila poslije raspuštanja specijalnih jedinica policije "Berkut".

Nije poznat njen sastav, jer članovi grupe čuvaju anonimnost.

"Sajber Berkut" se pozicionira kao hakerska grupa, koja "pomaže Ukrajini da sačuva nezavisnost od vojne agresije Zapada, koji je spreman da štiti vladu neofašista".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije