Svijet

Ubuduće i stranci u njemačkoj vojsci

Ubuduće i stranci u njemačkoj vojsci
Ubuduće i stranci u njemačkoj vojsci

BERLIN - U njemačkim oružanim snagama će uskoro, prvi put u istoriji, moći da rade i stranci.

Ova novina predviđena je paketom mjera za podizanje atraktivnostu vojne službe koji je izradilo Savezno ministarstvo odbrane, na čijem čelu je političar bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Karl-Teodor Gutenberg.

U dokumentu se navodi da "postojeće odredbe treba tako proširiti da se omogući da se u Bundesveru, ukoliko njihove sposobnosti i dostignuća to dopuštaju, redovno zapošljavaju i oni stanovnici Njemačke koji nemaju njemačko državljanstvo".

Već sada je moguće da se stranci koji žive u Njemačkoj u "sasvim izuzetnim slučajevima" zapošljavaju i u oružanim snagama.

Nove odredbe zasnovane su dijelom i na činjenici, kako se navodi u dokumentu, da "građani migrantskog porijekla koji nemaju njemačko državljanstvo već sada mogu da rade u javnim ustanovama federacije i pojedinih saveznih pokrajina".

Njemačka vlada donijela je krajem prošle godine odluku o opsežnoj reformi Bundesvera koja podrazijumeva ukidanje vojne obaveze i uvođenje profesionalne vojske, kao i njeno smanjivanje sa 235.000 na 185.000 vojnika.

Opozicione stranke, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i Zeleni, načelno su podržali plan da se Bundesver otvori i za strance.

Istovremeno su odbrambeni stručnjaci ovih stranaka, Hans-Peter Bartels i Omid Nuripur, istakli da to nikako ne smije da dovede do stvaranja vojske plaćenika kakva je francuska Legija stranaca.

Pored toga, ove stranke su upozorile da angažman u Bundesveru za mnoge mlade Turke koji žive u Njemačkoj ne bi došao u obzir i zato što već podliježu vojnoj obavezi u Turskoj.

Zbog toga bi bio nužan poseban sporazum između Berlina i Ankare da bi se turskim mladićima koji žive u Njemačkoj obezbijedio angažman u Bundesveru.

Od 6,7 miliona ljudi sa inostranim pasošem koji žive u Njemačkoj, oko 1,7 miliona su Turci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije