Svijet

Udovici pasioniranog pušača 23,6 milijarde dolara

Udovici pasioniranog pušača 23,6 milijarde dolara
Udovici pasioniranog pušača 23,6 milijarde dolara

ORLANDO - Porota suda na Floridi dodijelila je Sintiji Robinson, udovici strastvenog pušača Majkla Džonsona, rekordan iznos odštete u iznosu od 23 milijarde dolara na osnovu njene tužbe protiv drugog po veličini američkog proizvođača duvana "Ar Džej Rejnoldsa".

Presuda je najveća u istoriji Floride prema tužbi koju je podnio pojedinac protiv neke kompanije.

Robinsonova, koja je iz grada Penhendla, tužila je duvansku kompaniju 2008. zbog smrti njenog supruga, tvrdeći da su u svojim proizvodima skrivali opasnosti po ljudsko zdravlje i mogućnost stvaranja ovisnosti.

Džonson /36/, koji je preminuo od raka pluća 1996, duže od 20 godina je konzumirao od jedne do tri paklice cigareta.

"On jednostavno nije mogao da prestane. Pušio je i na dan svoje smrti", rekao je advokat Kris Čestnat, koji je zastupao Robinsonovu udovicu.

Poslije sudskog procesa, koji je trajao 4 sedmice, i 11 sati raspravljanja, porota se vratila sa presudom kojom je odobrena odšteta od 7,3 miliona dolara udovici i njihovom dijetetu, te 9,6 miliona dolara Džonsonovom sinu iz prethodnog braka.

Porota je potom još sedam sati raspravljala nakon čega je Robinsonovoj odobrena suma od 23,6 milijardi dolara odšteta.

Advokati duvanske kompanije, koja proizvodi cigarete "Kamel", "Kul", "Vinston" i "Pal Mal", nisu bili dostupni za bilo kakav komentar.

Međutim, zvaničnik iz kompanije Džefri Reborn naveo je u saopštenju objavljenom u"Njujork tajmsu" da planiraju da ospore "tu suludu presudu". Analitičari navode da su slične industrijske žalbe često i uspješne.

Čestnat je istakao da presuda nije bila "suluda" već "veoma hrabra" jer sve ukazuje na to da su porotnici uvidjeli agresivni marketing kompanije, posebno reklama usmjerenih na mlade ljudi i tvrdnjama da je "pušenje bilo Džonsonov izbor".

"Lagali su Kongresu, javnosti, pušačima i za to pokušavaju da okrive ovisnika o njihovom proizvodu", zaključuje Čestnat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije