Svijet

Ugašen veliki požar u skladištu goriva kod Kijeva

Ugašen veliki požar u skladištu goriva kod Kijeva
Ugašen veliki požar u skladištu goriva kod Kijeva

KIJEV - Ukrajinski vatrogasci ugasili su požar koji je izbio u skladištu nafte u blizini Kijeva, nakon čega su eksplodirali rezervoari sa gorivom, a zatim se vatra proširila na obližnje benzinske pumpe i zgrade.

Zvaničnici su saopštili da je u požaru poginula jedna osoba, a da nije poznata sudbina trojice vatrogasaca.

Vatra je izbila preko noći i proširila se na najmanje 16 rezervoara u kojima je bio benzin. Razvio se ogroman oblak crnog dima u oblasti oko skladišta kod mjesta Vasilkiv, 30 kilometara od Kijeva.

Vlasnici skladišta su rekli da sumnjaju da je požar bio podmetnut, prenio je Rojtes.

"Vatrogasci drže situaciju pod kontrolom", saopštio je sekretar Nacionalnog savjeta odbrane Aleksandar Turčinov, koji je prethodno rekao da se vojska iz obližnje kasarne povukla na 50 kilometara od mjesta nesreće.

On je naveo da skladište nafte može imati do 14.000 metričkih tona goriva.

"Nema više opasnosti od širenja požara, a vatrogasci gase preostale manje vatre", rekao je on.

Postojala je opasnost da se požar proširi i na obližnje skladište goriva. Iz obližnje vojne kasarne sklonjeno je oružje i oprema.

"Kriza će u potpunosti biti riješena u narednih 12 sati", rekao je na lokalnoj televiziji ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov.

Ukrajinski mediji su javili da je jedna osoba preminula pošto je bila povrijeđena u incidentu i da je nekoliko ljudi povrijeđeno.

Nepoznata je sudbina trojice vatrogasaca.

U gašenju požara učestvovale su 62 vatrogasne ekipe, a tri voza su dovlačila vodu za gašenje.

Evakuisano je stanovnišvo koje živi u radijusu dva kilometra od vatre.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Zorjan Škirjak je rekao da policija istražuje tri moguća uzroka požara - kršenje pravila o skladištenju goriva, tehnički kvar ili podmetanje požara.

"Teorija o terorističkom napadu na skladište nafte u blizini Kijeva nije potkrijepljeno", rekao je sekretar za štampu ukrajinskog predsjednika Svjatoslav Cegolko, prenijela je agecnija Tass.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je izdao uputstvo prvom potpredsjedniku Vlade Vlačeslavu Kirilenku da hitno osnuje cenatr za otklanjanje posljedica nesreće, kao i da se poboljša bezbjednost na drugim takvim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije