Svijet

Ugljanin: Južni Tirol je samo ideja za boljitak

 Ugljanin: Južni Tirol je samo ideja za boljitak
Ugljanin: Južni Tirol je samo ideja za boljitak

BEOGRAD- Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, koja zagovara organizovanje regiona Raške po ugledu na Južni Tirol, Sulejman Uljanin rekao je danas u parlamentu da je to samo ideja kako bi moglo da se pomogne boljitku zemlje.

Ta mala regija, precizirao je on, ima godišnji budžet od pet milijardi evra, a čitava Srbija oko osam.

Ugljanin, koji je bio ministar u Vladi Srbije i aktuelni nosilac liste na predstojećim izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka, je podsjetio da je grupa poslanika nedavno putovala u Južni Tirol i da je među njima bio i poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, koji je potom iznio predonosti koje Južni Tirol ima.

"To je mala regija, ni koliko Sandžak, a ima budžet od pet milijardi evra. Čitava država Srbija ima sedam ili osam milijardi. Sa tog aspekta je govorio Imamović, da taj princip decentraliczaije može da pomogne ekonomskom boljitku naše zemlje, to je bio taj kontekst", objasnio je Ugljanin, čija stranka se, inače, zalaže sa autonomiju Raške oblasti, odnosno Sandžaka, a u skladu s rezultatima referenduma iz 1991. godine.

Referendum je sprovelo Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, a na njemu se od ukupno 264.156 birača njih 187.473, odnosno 70,19 odsto ukupnog biračkog tijela, od čega se 183.302 birača (ili 98,90 posto glasalih) izjasnilo za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka s pravom priključenja nekoj od republika tadašnje Socijalistčke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Na pitanje zašto nije ta pitanja pokranuo kada je bio u vladi, Ugljanin tvrdi da jeste i to na gotovo svakoj sjednici vlde, ali da razumjevanja nije bilo.

"Zato sam kao uslov za ulazak u ovu vladu postavio rješavanje tih problema", rekao je Ugljanin.

                 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije