Svijet

Uhapšen maloljetnik koji je htio da baci bombu na željezničku stanicu

Uhapšen maloljetnik koji je htio da baci bombu na željezničku stanicu
Uhapšen maloljetnik koji je htio da baci bombu na željezničku stanicu

BEČ - Austrijske vlasti uhapsile su četrnaestogodišnjeg austrijskog dječaka turskog porijekla zbog sumnje da je, kako navodi danas bečka štampa, planirao da baci eksploziv na bečku željezničku stanicu Vestbahnhof i na željezničke pruge.

Državno tužilaštvo u Sankt Peltenu potvrdilo je trenutno samo istragu protiv jedne muške osobe.

Međutim mediji su objavili informaciju da se od utorka poslije podne u zatvoru nalazi jedan 14-ogodišnjak imigrantskog porijekla.

Austrijske vlasti su očigledano blagovremeno djelovale i spriječile plan dječaka, koji je bio već blizu svog cilja.

Maloljetnik, koji je, kako se navodi, pristalica Islamske države, imao je konkretne planove za izvršenje terorističkog napada u Austriji.

On je na prvom saslušanju, kako prenosi štampa, priznao da se preko interneta informirao o planovima za izradu bombe i želio je uskoro i da realizira svoj pakleni plan, koji bi, prema ocjeni eksperata za borbu protiv terorizma, zasigurno izazvao više žrtava.

U Sankt Peltenu, gdje živi dječak, vlada velika zabrinutost, strah kao i nerazumijevanje da je neko mogao imati takav plan.

U školi se ušlo u trag 14-ogodišnjaku, koji se u posljednje vrijeme čudno ponašao, a kada je policija pokrenula istragu brzo se ispostavilo da on nije bio "samo upadljiv po ponašanju prema drugim đacima".

Paralelno uz planove za teroristički napad u Austriji taj četrnaestogodišnjak je vršio i pripreme za put u džihad u Siriju, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije