Svijet

Uhapšen narko bos Ektor Beltran Levija

MEKSIKO SITI - Pripadnici meksičkih specijalnih snaga zarobili su Ektora Beltrana Leviju, lidera meksičke narko bande, što je posljednje u nizu hapšenja narko bosova u Meksiku.

Levija je uhapšen u restoranu u gradu San Migel de Aljende, koji je popularan među strancima i umjetnicima u centralnoj državi Gvanahuato.

Nijedan metak nije ispaljen tokom operacije, koja je uslijedila nakon istrage koja je trajala 11 mjeseci, rekao je šef za federalne krivične istrage Tomas Zeron na konferenciji za novinre.

Hapšenje je uslijedilo nekoliko mjeseci nakon hapšenja Hoakina El Ćapa Gusmana, šefa kartela Sinaloa, koji se smatra najmoćnijim u Meksiku.  On je uhvaćen u februaru nakon više od 10 godina poslije bjekstva iz zatvora, podsjeća AP.

Meksičke vlasti saopštile su da je 49-godišnji Ektor Beltran Levija  preuzeo vođstvo nad kartelom "Beltran Levija" nakon što su meksički vojnici ubili njegovog brata Artura krajem 2009. godine. Još dva brata su u zatvoru zbog pripadnosti kartelu.

Ova banda je terorisala dijelove centralnog Meksika godinama, uključujući državu Morelos i oblast južno od Meksiko Sitija, iako je njihova moć donekle oslabila nakon hapšenja braće i pogibije Artura Beltrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije