Svijet

Uhapšen švajcarski špijun u Njemačkoj

Uhapšen švajcarski špijun u Njemačkoj
Uhapšen švajcarski špijun u Njemačkoj

BERLIN - U Njemačkoj je uhapšen osumnjičeni švajcarski špijun Danijel M. (54) za kojeg njemački list "Velt" danas navodi da je nadzirao finansijske istražitelje uključene u kupovinu CD-ova sa podacima o osobama koje izbegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku, prenosi AFP.

Njemačko Državno tužilaštvo je u petak saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine.

"Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i oko bankarskog centra Frankfurta", navedeno je u saopštenju.

"Velt" piše da je misija Danijela M. bila da identifikuje njemačke poreske istražitelje koji su uključen i u kupovinu CD-ova sa podacima o "poreskim prevarantima", za koje AFP navodi da su već ranije u prošlosti ugrožavali njemačko-švajcarske odnose.

Navodi se da je nekoliko njemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove CD-ove na kojima se nalaze liste sa računima državljana Njemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

U tekstu "Velta" piše da se vjeruje da Danijel M. radi za švajcarsku obavještajnu službu NDB i da je bio zaposlen u njemačkom finansijskom i bankarskom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije