Svijet

Uhapšena četiri člana narko bande

Uhapšena četiri člana narko bande
Uhapšena četiri člana narko bande

MEKSIKO SITI - Meksičke vlasti saopštile su danas da su u državi Gerero uhapšena četiri pripadnika narko bande, koji su umiješani u otmicu 43 studenta oteta prošlog mjeseca i za koje se strahuje da su ubijeni.

Saopštenje je objavljeno u vrijeme kada se u lokalnim medijima pojavila vijest da je na deponiji izvan grada Kokule u državi Gerero na jugozapadu Meksika otkrivena masovna grobnica.

Studenti su nestali 26. septembra nakon sukoba sa policijom i maskiranim osobama.

Meksički državni tužilac Hesus Muriljo rekao je da su četiri pripadnika bande "Gereros unidos" umiješani u otmicu studenata, što je izazvalo proteste širom Meksika.

On nije objavljivao detalje o novoj masovnoj grobnici, ali je naglasio da su osumnjičeni pokazali na mjesto zločina koje će danas novinarima biti i pokazano. 

Prema njegovim riječima, gradonačelnik grada Iguale i njegova supruga, najvjerovatnije su planeri nestanka i naredili su lokalnim policijskim snagama da studente spriječe da ometu politički miting na kojem je trebalo da bude pokrenuta kampanja kojom bi ga ona naslijedila na toj funkciji. 

Forenzički stručnjaci i dalje pregledaju ostatke nekoliko desetina tijela pronađenih u grobnici na obroncima brda izvan grada Iguale, ali do sada nijedan od studenata nije pronađen. 

Meksičke savezne vlasti uhapsile su više od 50 osoba u vezi sa incidentom, uključujući više desetina policajaca povezanih sa bandom "Gereros unidos".

Od početka 2007. godine u nasilju povezanom sa bandama ubijeno je oko 100.000 ljudi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije