Svijet

Uhapšena dva turska profesora zbog štrajka glađu

Uhapšena dva turska profesora zbog štrajka glađu
Uhapšena dva turska profesora zbog štrajka glađu

ANKARA - Turska policija uhapsila je dva profesora u toku noći, jer su štrajkovali glađu dva mjeseca, jer su ostali bez posla u obračunu Vlade sa onima za koje sumnja da su učestvovali u prošlogodišnjem pokušaju državnog udara.

Uhapšeni su profesor književnosti Nurija Gulmen i učitelj u osnovnoj školi Semih Ozakča, prenosi Rojters i navodi da kada se vijest o njihovom hapšenju proširila, oko 150 osoba okupilo se na ulicama Ankare uzvikujući parole za prava radnika.

Nekoliko desetina policajaca za razbijanje demonstracija nadgleda okupljene građane, ali za sada niko iz bezbjednosnih službi ili kancelarije tužioca nije dao komentar.

Profesori su ranije rekli da protestuju kako bi istakli svoje probleme, kao i zbog toga što je oko 150.000 državnih službenika suspendovano ili otpušteno zbog prošlogodišnjeg pokušaja puča.

Gulmen je u toku noći napisala na svom Twitteru da policija pokušava da uđe u njenu kuću i da provaljuju u nju.

Turska policija uhapsila ih je, jer su se uplašili da bi njihov protest mogao da dovede do novih protesta, rekao je njihov advokat aludirajući na velike proteste protiv vlade organizovane prije četiri godine.

"Već godinama se bavim advokaturom, ali nikada do sada nisam video ovakav razlog za hapšenje", rekao je on.

Gulmen i Ozakča su tokom štrajka glađu pili samo vodu sa limunom i slanu vodu, a izgubili su težinu tokom protesta toliko da su ljekari kazali da im je zdravlje narušeno.

Drugi advokat profesora kazao je da je grupa advokata tražila da razgovara sa tužiocem kako bi tražili njihovo oslobađanje.

Od prošle godine, u Turskoj je suspendovano ili otpušteno više od 150.000 sudija, profesora, policajaca i javnih službenika i uhapsila oko 50.000 osumnjičenih za povezanost sa pokretom sveštenika Fetulaha Gulena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije