Svijet

Austrija: Među stradalim migrantima u hladnjači i četvoro djece

Austrija: Među stradalim migrantima u hladnjači i četvoro djece
Austrija: Među stradalim migrantima u hladnjači i četvoro djece

BEČ - U kamionu hladnjači u kojem su na autoputu kod austrijskog mjesta Parndorf pronađena tijela 71 izbeglice, bilo je 59 muškaraca, osam žena i četvoro dece, od kojih jedna devojčica stara godinu do dvije godine, konačni je bilans tragedije koji je danas saopštila austrijska policija.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil je na konferenciji za novinare objavio da je u vezi sa tim slučajem mađarska policija uhapsila do sada troje ljudi, koji se sada nalaze u pritvoru.

On je dodao da je među žrtvama, koje su najverovatnije preminule od gušenja, bila i grupa sirijskih izbjeglica, što je policija zaključila po tome što su u kamionu pronađeni sirijski putni dokumenti.

Bečki dnevnik Kronen Zeitung objavio je i da je zbog ovog slučaja u Mađarskoj već privedeno sedam osoba, ali samo troje ih je zadržano u pritvoru, ostali su pušteni na slobodu. U pritvoru su dva Bugarina i jedan Mađar. Ali, za šefovima organizovanog lanca šverca ljudima i dalje se traga. Sumnja se da se skrivaju u Rumuniji.

Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je u ranim jutarnjim satima u sredu krenula iz Budimpešte, a oko devet sati prije podne bila je na mađarsko-austrijskoj granici, koju je prešla tek tokom noći.

U četvrtak rano ujutro, između pet i šest sati, kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4 kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je kontrolisan nakon dužeg stajanja u zasutavnoj traci autoputa kod mjesta Parndorf, pronađeno je 71 tijelo.

Kamion je u četvrtak ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4. Službenici kompanije “Asfinag", koji rade na održavanju puteva, prijavili su policiji da jedno vozilo duže stoji u zaustavnoj traci na autoputu, pa su čuvari reda pošli u kontrolu.

Prilikom otvaranja kamiona otkriven je veliki broj ljudskih tijela, izbjeglica koje su se ugušile tokom vožnje.

Tragovi unutrašnjosti kamiona pokazuju da su žrtve pokušavale da otvore vrata, ali da im to nije uspjelo.

Tako je u kabini, na strani suvozača, pronađena pukotina, koju su izbjeglice napravile u pokušaju da se izbave iz kamiona.

Kamion je bio u vlasništvu jednog slovačkog prerađivača mesa, čiji je vlasnik češki ministar finansija i vicepremijer Andrej Babiš, inače po nacionalnosti Slovak, ali ga je, prema dostupnim podacima, jedan Rumun legalno otkupio i prijavio u Mađarskoj, u gradu Kečkemet, pa je imao mađarske tablice.

U Austriji, kao i širom Evrope, ova tragedija je potresla javnost, a pojedini političari govorili su čak i o masovnom ubistvu, te je zatraženo da se pojača borba protiv krijumčara ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije