Svijet

Uhapšene dvije žene zbog planiranja terorističkih napada

Uhapšene dvije žene zbog planiranja terorističkih napada
Uhapšene dvije žene zbog planiranja terorističkih napada

NJUJORK - Federalna policija FBI uhapsila je dvije žene, pristalice džihada, pod sumnjom da planiraju terorističke napade, slične bombaškom napadu u Bostonu.

Bruklinski sud tereti Asiju Sidiki i Noel Velentsas da su pripremale  zavjeru za korišćneje oružja za masovno uništenje. Dvije žene, koje su američke državljanke, rekle su samo da su razumjele optižbu, prenosi Bi-Bi-Si.

Tužioci tvrde da su one sebe smatrale građankama Islamske države i da je Sidiki imala nekoliko kanistera sa gasom i uputstva kako da ih pretvori u bombe. Sudska dokumenta navode da je Sidiki obnovila kontakte sa članovima terorističke organizacije Al Kaida na Arapskom poluostrvu.

Prema podacima Ministarstva pravde, njena saučesnica Velentsasova je smatrala Osamu Bin Ladena za heroja.

Optužene su planirale da izvrše napad napravljneom ekspolozivnom napravom, a istraživale su i šopret bombu, kakava je korišćena u bostonskom maratonskom napadu, kazao je pomoćnik direktora  Kancelarije FBI u Njujorku Diego Rodrigez.

Ministartvo pravde tvrdi da su dvije žene planirale od avgusta prošle godine da naprave eksplozivnu napravu  i proučavale hemiju i električnu energiju. Prema sudskim dokumentima, one nisu imale određenu metu, ali su se jednog trenutka odlučile za Herald skver na Menhetnu.

Velentsas je kritokovala vazduhoplovnog veterana koji je nedavno uhapšen zbog pokušaja da otputuje u Siriju kako bi se priključio nasilnom džihadu. Ona se pitala zašto bi ljudi pokušavali da putuju u inostranstvo, kad i SAD pružaju mogućnosti za "molitve Alahu".

Dokumenti navode da su se žene sastajale sa stranim tajnim agentom, tokom nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije