Svijet

Ukraden kofer sa radioaktivnim materijalom

Ukraden kofer sa radioaktivnim materijalom
Ukraden kofer sa radioaktivnim materijalom

MADRID - Španske vlasti apelovale su na javnost da im pomogne u pronalaženju ukradenog kofera sa radioaktivnim materijalom.

U saopštenju se navodi da je u pitanju narandžasti kofer, za koji postoji "mala vjerovatnoća" da može biti opasan, osim ukoliko se neovlašteno koristi.

Kofer je ukraden iz parkiranog vozila u gradu Sevilja na jugu Španije.

Savjet za nuklearnu bezbednost /CSN/ traži od javnosti da pomogne u traženju kofera koji sadrži kompjuterski uređaj koji se koristi za mjerenje gustine tla i vlage.

Ukradena oprema pripada Centru za izučavanje materijala i kontrolu izgradnje, a čine ga dva nisko-aktivna radioaktivna elementa: cezijum-137 i americijum- 241.

Iako je nestala oprema stavljena u kategoriju opasnosti "nivo 4", ona je "vjerovatno opasna za ljude", upozorava CSN. Svako ko pronađe opremu treba da se uzdrži od njenog neovlašćenog korištenja, te odmah obavijesti vlasti.

Nivo radioaktivnog rizika koji je postavila Međunarodna agencija za atomsku energiju ima skalu od jedan do pet, pri čemu je pet najmanje opasna kategorija, prenosi "Raša tudej".

Vlasti kažu da se uređaj nalazio u narandžastom koferu dimenzija 80 h 50 h 50 centimetara, sa dvostrukom sigurnosnom kopčom.

Policija je pojasnila da uređaj unutra ima metalnu ručku na vrhu, stakleni ekran sa numeričkom tastaturom i metalnu cijev koja sadrži radioaktivni materijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije