Svijet

Ukrajina: Aktivisti na istoku pod kontrolom Kremlja

Ukrajina: Aktivisti na istoku pod kontrolom Kremlja
Ukrajina: Aktivisti na istoku pod kontrolom Kremlja

MOSKVA - Ukrajinska vojska saopštila da je poziv Vladimira Putina, predsjednika Rusije, da se otvori "humanitarni koridor" dokaz da su proruski aktivisti na istoku pod kontrolom Kremlja.

Putinov poziv dokazuje samo jedno - "ti ljudi (proruski aktivisti) su direktno pod vođstvom i kontrolom Kremlja", navedeno je u saopštenju ukrajinske vojske, prenijela je agencija Rojters.

Ruski predsjednik je prethodno pozvao proruske snage u Ukrajini da osigura humanitarni koridor, kako bi ukrajinski vojnici pod njihovim okruženjem mogli da napuste bojište.

"Pozivam miliciju da otvori humanitarni koridor za vladine ukrajinske vojnike pod okruženjem, kako bi izbegli nepotrebne žrtve i omogućili im da napuste bojište i vrate se svojim porodicama", navodi se u saopštenju predsjednika Rusije.

Lideri samoproglašene "narodne republike Donjeck" su nakon apela Vladimira Putina, prihvatili poziv da otvore koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom razoružanja.

"Uz svo poštovanje za Vladimira Putina, predsjednika zemlje koja nas je prva podržala moralno, spremni smo da omogućimo humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom da predaju teško naoružanje i municiju tako da ono ne bude upotrebljeno protiv nas", rekao premijer "narodne republike Donjeck" Aleksander Zaharčenko, prenijela agencija Itar Tass.

Putin je, takođe, apelovao da se hitno pruži medicinska pomoć svim ranjenima koji su učestvovali u vojnim akcijama.

Ruski predsjednik je najavio da će Rusija nastaviti da pruža humanitarnu pomoć civilima na istoku Ukrajine.

Prije samo nedjelju dana prvi ruski humanitarni konvoj isporučio je pomoć u hrani, lijekovima, agregatima i vrećama za spavanje ugroženom stanovništvu na istoku Ukrajine.

Tim povodom zapad je optužio zvaničnu Moskvu da je izvršila invaziju jer nije dobila odobrenje ukrajinske vlade za ulazak ruskih kamiona u zemlju.

Američki predsjednik Barak Obama kaže da najnovije slike jasno pokazuju da su ruski vojnici unutar ukrajinskih granica.

Obama je okrivio danas Rusiju za eskalacije nasilja u istočnoj Ukrajini i naveo da najnovije slike jasno pokazuju da su ruski vojnici unutar ukrajinskih granica, što će "doneti dodatne posljedice" za Moskvu.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je uzvratio da Kijev "vodi rat protiv sopstvenog naroda".

On nije negirao pristustvo ruskih boraca u Ukrajini.

"U istočnim krajevima Ukrajine ima rukih dobrovoljaca. To niko ne krije", rekao je Čurkih i postavio pitanje o zapadnim savjetnicima, kao i odakle ukrajinska vojska dobija oružje.

Čurkin je rekao da želi da pošalje poruku Vašingtonu: "Prestanite da se mešate u unutrašnje stvari suverenih država".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije