Svijet

Ukrajina: Uvođenje sankcija Putinu i drugim zvaničnicima?

Ukrajina: Uvođenje sankcija Putinu i drugim zvaničnicima?
Ukrajina: Uvođenje sankcija Putinu i drugim zvaničnicima?

KIJEV - Predsjedavajući ukrajinskog parlamenta Volodimir Grojsman potpisao je danas dekret u kojem se preporučuje da Nacionalni savjet za bezbjednost i odbranu uvede pojedinačne sankcije protiv nekoliko ruskih državljana, uključujući predsjednika Vladimira Putina, saopšteno je iz pres službe Vrhovne Rade.

U saopštenju se navodi da je Vrhovna Rada dekret usvojila 22. aprila sa 256 glasova. Parlament preporučuje uvođenje sankcija za 35 pojedinaca, koji su, kako se navodi, povezani sa "nelegalniM hapšenjem" ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko.

Savčenko je optužena za saučesništvo u ubistvu dva ruska novinara, Igora Korneljuka i Antona Vološina prošle godine, te za nelegalan prelazak ruske granice.

Na listi preporuke za sankcije, između ostalih, nalazi se i prvi zamjenik šefa kabineta ruskog predsjednika Vjačeslav Bolodin, predsjednički savjetnik Vladislav Surkov, predsjedavajući državne Dume Sergej Nariškin, direktor Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnjikov, šef Istražnog komiteta Aleksandar Bastirkin.

U dekretu nije pojašnjeno koja vrsta sankcija bi mogla biti uvedena ruskim državljanima.

Ukrajinski parlament je takođe odobrio obraćanje međunarodnim organizacijama, međuparlamentarnim skupštinama i vladama da uvedu slične sankcije ruskim državljanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije