Svijet

Ukrajina pokreće "punu antiterorističku operaciju"

Ukrajina pokreće "punu antiterorističku operaciju"
Ukrajina pokreće "punu antiterorističku operaciju"

KIJEV - Ukrajinske vlasti planiraju da pokrenu "punu antiterorističku operaciju" u kojoj će učestvovati i vojska, rekao je danas vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandar Turčinov.

Turčinov je u televizijskom obraćanju istakao da je Moskva vodi rat protiv Ukrajine, tako što širi nered na istoku te zemlje, ali je najavio da nijedan od militanata neće biti krivično gonjen ukoliko do sutra ujutro preda oružje.

Više hiljada ljudi u Luganjsku, Donjecku i Harkovu danas su pozvali na održavanje referenduma o statusu regiona u Donjeckom basenu.

Demonstranti, koji podržavaju federalizaciju Ukrajine, saopštili su da su jedan njihov aktivista i dvojica pripadnika stranke Desni sektor poginuli u sukobima u Slavjansku.

Aktivista iz redova profederalnih demonstranata Nikolaj Solncev rekao je ranije da su ukupno tri osobe poginule - jedan aktivista i dva člana Desnog sektora.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov nešto ranije izjavio je da je pripadnik ukrajinske Službe bezbjednosti ubijen, a da su petorica ranjena tokom "antiterorističke operacije protiv proruskih militanata" u Slavjansku.

U oružanim sukobima proruskih demonstranata koji podržavaju federalizaciju Ukrajine i ukrajinskih snaga sigurnosti poginulo je šest osoba.

Sukobi su izbili u istočnom ukrajinskom gradu Sloviansku, gdje je Ukrajina pokrenula antiterorističku akciju.

BBC je javio da su demonstranti koji podržavaju Rusiju zauzeli zgradu gradskog vijeća u gradovima Makiyivka i Kharkiv.

Zvaničnici Evropske Unije su pozvali Rusiju da prekine svaki pokušaj destabilizacije Ukrajine, a predstavnica evropske diplomatije Ketrin Ešton je istakla da je "ozbiljno zabrinuta zbog akcija koje su u više gradova istočne Ukrajine pokrenule naoružane grupe".

Upravo će sukobi u Ukrajini biti tema sutrašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Evropske unije.

Janukovič: Ukrajina na ivici  rata

Ukrajina se nalazi na korak od građanskog rata, izjavio je svrgnuti predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič na konferenciji za novinare u Rostovu na Donu, gdje se sklonio prije više od mesjec dana nakon protesta u Kijevu.

"Dio odgovornosti za uvlačenje zemlje u građanski rat leži na SAD, koja se brutalno miješala u situaciju u Ukrajini i usmijeravala je šta da radi’’, rekao je Janukovič.

"Krv je danas  prolivena", kazao je Janukovič novinarima, govoreći o događajima u Slavjansku.

"Sad se naša zemlja našla u potpuno novoj situaciji, jednom nogom je na pragu građanskog rata. Kijevska hunta je izdala kriminalno naređenje da se upotrebe naoružane snage i vojskaprotiv onih koji protestuju", rekao je on i dodao:

"Za moje vrijeme u Kijevu, nikada nismo korstili takve metode protiv radikala ili ekstremista".

Kanada uvela sankcije protiv zvaničnika Krima

Kanada je odlučila da uvede sankcije protiv dvojice zvaničnika poluostrva Krim, koji se prošlog mjeseca pripojio Rusiji, kao i protiv krimske naftne kompanije "Černomorneftegaz".

"Od danas uvodimo sankcije protiv još dva pojedinca, kao i protiv naftne kompanije sa Krima", rekao je kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd, prenio je Itartas.

I Francuska je najavila da će u slučaju "vojne eskalacije" u Ukrajini podržati nove sankcije, prenio je AFP.

Amerika da naoruža Ukrajince

Američki senator Džon Mekejn smatra da bi SAD trebalo da Ukrajincima pošalju naoružanje i uvedu nove sankcije ruskoj ekonomiji radi sprečavanja ruskog širenja u regionu.

On je izjavio da je neophodno da SAD djeluju mnogo snažnije nakon rasta tenzija na istoku Ukrajine.

Mekejn smatra da su nemiri na istoku Ukrajine rezultat neuspjeha SAD da "učine bilo šta značajno", nakon što je Rusija pripojila Krim, "što je bilo predvidivo".

"Ono što se danas dešava, takođe je predvidivo", rekao je Mekejn.

Osim obezbjeđenja dodatnog naoružanja Ukrajincima, Mekejn ističe da SAD i Evropa treba da uvedu veoma ozbiljne sankcije Rusiji.

Ukrajinske snage danas su razmijenile vatru sa profederalnim aktivistima u gradu Slavjansku.

Moskva traži raspravu

Rusija će zatražiti hitnu raspravu u Savjet bezbjednosti UN o situaciju na istoku Ukrajine, najavljeno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocijenilo je kao "kriminalno naređenje" današnju najavu vlasti u Kijevu da će angažovati vojsku radi gušenja pobune na istoku Ukrajine.

U saopštenju se ističe da Zapad treba da stavi pod kontrolu saveznike u ukrajinskim vlastima.

"Sada je odgovornost Zapada da spriječi izbijanje građanskog rata u Ukrajini", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije