Svijet

Ukrajina premješta vojsku na granicu sa Rusijom

Ukrajina premješta vojsku na granicu sa Rusijom
Foto: Tanjug/AP | Ukrajina premješta vojsku na granicu sa Rusijom

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će u okviru ratnog stanja biti izvršeno premiještanje odreda zbog "pojačavanja odbrane" na granici sa Rusijom i najavio vojne vježbe u pograničnim oblastima.

"Biće izvršena dislokacija odgovarajućih jedinica za jačanje odbrane granice i održane vojne vježbe. U oblastima gdje je proglašeno ratno stanje biće održana obuka rezervista", izjavio je Porošenko.

Vrhovna rada je u ponedjeljak 26. novembra odobrila ukaz predsjednika Ukrajine o uvođenju ratnog stanja u 10 regiona zemlje na 30 dana nakon što su brodovi ukrajinske ratne mornarice nezakonito presjekli granicu Rusije poslije čega su zadržani u ruskoj luci.

Ovaj režim pruža mogućnost privremenog ograničavanja ustavnih prava i sloboda građana, uključujući i pravo na učešće na izborima i na slobodu govora. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je incident u Kerčkom moreuzu bio provokacija napominjući da su se među članovima posade na ukrajinskim brodovima nalazila dvojica pripadnika Službe bezbjednosti Ukrajine koji su faktički i rukovodili ovom specijalnom operacijom.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije