Svijet

Ukrajinci danas biraju parlament

Ukrajinci danas biraju parlament
Ukrajinci danas biraju parlament

KIJEV - U većem dijelu Ukrajine danas su otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima se očekuje jačanje mandata predsjednika Petra Porošenka da okonča sukobe na istoku zemlje.

Biračka mjesta otvorena su jutros u 8.00 na prvim parlamentarnim izborima od uličnih protesta u Kijevu prošle zime kada je zbačen predsjednik Viktor Janukovič, a na vlast došao proevropski Porošenko.

Porošenko je raspisao prijevremene izbore u pokušaju da eliminiše Janukovičeve lojaliste i formira parlament u kome će proevropske snage imati većinu.

Prema rezultatima anketa politička grupa koja podržava Porošenka postaće najsnažnija snaga u parlamentu.

Oko 30 miliona registrovanih birača glasaće za 450 poslanika Vrhovne rade prema kombinovanom sistemu - polovina poslanika se bira prema proprocionalnom sistemu sa listama, a polovina po većinskom sistemu.

Birališta se zatvaraju večeras u 20.00 časova, a rezultati izlaznih anketa biće poznati odmah.

Na izborima učestvuje 29 partija iako će, prema očekivanjima, samo mali broj preći prag od pet odsto za ulazak u parlament.

Izbori izvjesno neće biti održani na Krimu, koji je Rusija prisajedinila u martu i regionu Donbasa, gdje su proruski borci proglasili sopstvenu republiku, u kojoj, uprkos primirju od 5. septembra, i dalje ima sukoba.

Međutim, tridesetak mjesta vjerovatno neće popunjeno zbog situacije na Krimu i u Donbasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije