Svijet

Ukrajinske snage povučene iz Novoazovska

Ukrajinske snage povučene iz Novoazovska
Ukrajinske snage povučene iz Novoazovska

KIJEV - Ukrajinske trupe povučene su iz graničnog grada Novoazovska i još nekih oblasti na jugoistoku zemlje da bi se sačuvali životi vojnika pred kontraofanzivom ruskih i proruskih snaga, saopštio je danas ukrajinski Savjet za odbranu i bezbjednost.

U saopštenju objavljenom na "Tviteru" navodi se da se kontraofanziva nastavlja na jugoistoku Ukrajine i da ukrajinske trupe okupljaju pojačanja u lučkom gradu Mauripolju.

Kontraofanziva se odvija u oblastima Ilovajska, Šahtarska i Donjecka, dodaje se u saopštenju.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko saopštio je da je otkazao posjetu Turskoj zbog pogoršanja situacije u regonu Donjecka i ocijenio da su ruske snage izvršile "invaziju".

Štab vojske samoproglašene Donjecke Narodne Republike /DNR/ saopštio je da su ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke od 24. avgusta i da je u kontraofanzivi poginulo ili ranjeno 750 ukrajinskih vojnika.

"Više od 150 ukrajinskih vojnika noćas se doborovoljno predalo miliciji", navodi se u saopštenju koje prenosi Itar-tas.

Borci iz Donjecka kažu da su ukrajinske trupe bile primorane da napuste nekoliko naselja u ovom regionu i da su lokalne snage zaplijenile oklopne transportere, tri pješadijska borbena vozila, tri protivtenkovska topa, samohodni artiljerijski top, kamione i skladište municije.

U regionu Luganska milicije su preuzele kontrolu nad punktovima i lokacijama u predgrađu, a zauzele su i jedan most, navodi štab DNR. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije