Svijet

Poslanik Gončarenko saslušan o požaru u Odesi

Poslanik Gončarenko saslušan o požaru u Odesi
Poslanik Gončarenko saslušan o požaru u Odesi

MOSKVA - Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko, koji je uhapšen u Moskvi uoči komemorativne šetnje povodom ubistva ruskog opozicionara Borisa Njemcova, saslušan je zbog sumnje da je umiješan u podmetanje požara u Odesi u maju prošle godine.

Ruski istražni odbor saopštio je da je Gončarenko uhapšen, jer "nije htio da sarađuje s policijom" i dodao da je saslušan zbog "napada na jednog ruskog građanina poslije tragičnih događaja u Odesi".

Najmanje 40 osoba poginulo je Odesi u maju 2014. u požaru u jednoj zgradi koji je buknuo u vrijeme sukoba proruskih demonstranata i pristalica vlasti u Kijevu.

Gončarenko je ranije danas na Faceboku napisao da je uhapšen i naveo da je nosio majicu s likom ubijenog Njemcova i natpisom "Heroji ne umiru".

"Ukrajinski poslanici imaju diplomatski imunitet i hapšenje Gončarenka predstavlja kršenje međunarodnog prava", izjavio je predsjednik ukrajinskog parlamenta Vladimir Grojsman.

Predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PACE) An Braser izrazila je žaljenje zbog hapšenja u Moskvi ukrajinskog poslanika Alekseja Gončarenka.

"Željela bih da podsjetim ruske vlasti da Gončarenko, kao član PACE, uživa imunitet i zato pozivam na njegovo trenutno puštanje", navela je Braserova.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od ruskih vlasti da omoguće Ukrajinki, koja je bila s Njemcovom kada je ubijen, da se vrati u Ukrajinu.

Istražitelji su i danas ispitivali tu djevojku, koja je glavni svjedok ubistva Njemcova u petak uveče u centru Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije