Svijet

Ukrajinski poslanik uhapšen u Moksvi?

Ukrajinski poslanik uhapšen u Moksvi?
Ukrajinski poslanik uhapšen u Moksvi?

MOSKVA - Jedan ukrajinski poslanik napisao je na svom fejsbuk profilu, kako ga je ruska policija privela u Moskvi uoči marša u spomen na ubijenog opozicionara Borisa Njemcova.

"Policija me je zadržala - nisam ništa vikao, nisam nosio nikakav transparent ili zastavu - jednostavno su me priveli zbog majice",  napisao je Aleksej Gončarenko, a prenosi AFP. 

Na slici sa Fejsbuku Gončarenko na majici ima odštampanu sliku Njemcova i natpis na ukrajinskom "heroji nikad ne umiru" - popularni slogan sa prošlogodišnjih prozapadnih demonstracija u Kijevu. 

Dok ruska policija nije željela da komentariše Gončarenkove navode, ruska državna televizija je potvrdila njegovo zatvaranje, obaveštavajući kako će on biti predat istražnim organima. 

Pristalice ruskih vlasti optužuju Gončarenka da je učestvovao u demonstracijama u Odesi maja prošle godine, koje su dovele do pogibije pedesetak proruskih aktivista. 

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Volodimir Grojsman apelovao je na vlasti u Kijevu da hitno reaguju kako bi Gončarenko bio pušten. 

Ukrajinka Nađa Savčenko (33) se u moskovskom zatvoru nalazi već gotovo devet meseci, nakon što je optužena za učešće u ubistvu dvojice ruskih reportera u minobacačkom napadu u Istočnoj Ukrajini. 

Savčenkova negira te optužbe i već gotovo 80 dana štrajkuje glađu. Aktivisti za ljudska prava su krajem prošle nedjelje objavili kako bi ona mogla da umre u roku od nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije