Svijet

Ukrajinski raketni sistem "Buk" aktiviran u vrijeme pada aviona

Ukrajinski raketni sistem "Buk" aktiviran u vrijeme pada aviona
Ukrajinski raketni sistem "Buk" aktiviran u vrijeme pada aviona

MOSKVA - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je zabilježilo aktivnost radarskog postrojenja jednog ukrajinskog raketnog sistema "Buk" u vrijeme obaranja malezijskog putničkog aviona iznad istočnog dijela Ukrajine, prenijela je RIA "Novosti".

Ministarstvo je saopštilo da je ukrajinska raketna jedinica "Buk" o kojoj je riječ bila stacionirana južno od Donjecka, glavnog grada tog regiona.

U jučerašnjem padu aviona "Malezija erlajnsa" u regionu Donjecka poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Svjetski lideri zatražili su provođenje istrage o ovom događaju.

Lavrov: Nećemo uzeti crne kutije

Rusija ne planira da preuzme crne kutije iz malezijskog putničkog aviona koji je oboren na istoku Ukrajine, u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Uprkos onome što kaže Kijev, ne planiramo da uzmemo te crne kutije. Ne planiramo da prekršimo postojeće međunarodne norme za ovakve situacije", rekao je Lavrov ruskoj državnoj televiziji.

On je dodao da Moskva želi da "međunarodni eksperti dođu na lice mjesta što je prije moguće kako bi odmah mogli da dobiju crne kutije".

Lavrov je rekao da je Rusija spremna da pruži logističku podršku istrazi o padu aviona i ponovio da će Moskva insistirati na nezavisnoj i transparentnoj istrazi.

On je dodao da se nada da će ovaj događaj pomoći da se "zaborave političke ambicije", prenijela je RIA "Novosti".

Avion kompanije "Malezija erlajns", na letu od Amsterdama prema Kuala Lumpuru, pao je juče nedaleko od grada Toreza u Donjeckom regionu. Poginulo je svih 283 putnika i 15 članova posade. 

Donjeck: Za istragu o padu aviona nije potrebno primirje

Nema potrebe za primirjem da bi se sprovela objektivna istraga o rušenju boinga "Malezija erlajnsa", a prekid sukoba sa ukrajinskom vojskom bio bi nerazuman, rekao je ministar odbrane Donjecke Narodne Republike Igor Strelkov.

Sve vojne akcije se nastavljaju, rekao je on i napomenuo da se avion srušio duboko unutar teritorije Donjecke Narodne Republike, prenijela je agencija Novorosija.

Prema njegovim riječima, nema potrebe ni za kakvim primirjem iz humanitarnih razloga niti koridorima da bi se sprovela objektivna istraga o tragediji, navodi Itar-Tas s.

Komisija može slobodno da dođe i istraži mjesto nesreće, bez ičijeg ometanja, rekao je on.

U malezijskom avionu koji je juče srušen na istoku Ukrajine u blizini granice sa Rusijom bilo je 298 putnika. Smatra se da su svi poginuli, a do sada je pronađeno 121 tijelo.

 Tužilac: Teroristi nemaju naš sistem Buk i S300

Glavni tužilac Ukrajine Vitalij Jarema saopštio je danas da proruske snage u Donjeckoj i Luganskoj oblasti ne posjeduju ukrajinske raketne sisteme BUK i S300.

"Nakon što je oboren putnički avion, predstavnici vojske su izvjestili predsjednika države da teroristi nemaju naše raketne sisteme BUK i S300", rekao je Jarema, prenosi Itar-tas s.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je ranije izjavio da je avion malezijske kompanije oboren raketnim sistemom BUK, a predsjednik Ukrajine je obaranje aviona okarakterisao kao "teroristički akt", optuživši proruske snage u Donjeckoj oblasti.

Oni su , međutim, odgovorili da su malezijski putnički avion oborila dva ukrajinska vojna aviona koja su nadletala region u poslednjih nekoliko dana, navodi BBC.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da su ukrajinske vlasti odgovorne za pad putničkog aviona "Malezija erlajnsa" iznad istočne Ukrajine, istakavši da se to ne bi dogodilo da Kijev nije ponovo pokrenuo vojnu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

Proruski aktivisti našli većinu sprava za snimanje iz aviona

Proruski akitivisti u Ukrajini saopštili su da su pronašli većinu uređaja za snimanje kojima je bio opremljen avion "Malezija erlajnsa" srušen na istoku Ukrajine u blizini granice sa Rusijom, na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga.

Neimenovani pomoćnik vojnog komandanta proruskih snaga Igora Girkina rekao je danas da je locirano osam od 12 sprava za snimanje, ali nije izneo više detalja, prenio je AP.

On je rekao da Girkin i dalje razmatra da li da omogući međunarodnim istražiteljima pristup mjestu nesreće.

Istražiteljima je potrebna posebna dozvola od lidera proruskih snaga da bi mogli da bezbjedno snimaju ili fotografišu mjesto na kojem se avion juče srušio, navodi američka agencija.

U avionu koji se juče srušio bilo je 298 putnika. Smatra se da su svi poginuli, a do sada je pronađeno 121 tijelo.

Avion bio ispravan

Avion malezijske aviokompanije koji se u četvrtak srušio na teritoriji Donjecka u Ukrajini bio je tehnički ispravan i je prošao sve neophodne kontrole, saopštila je danas aviokompanija.

Boing 777-200 je poslednju proveru prošao 11. jula ove godine na aerodromu u Kuala Lumpuru, a sledeća kontrola bila je predviđena za 27. avgust.

Avion je inače iz 1997. godine, a kako ističu u aviokompaniji, svi telekomunikacioni sistemi su funkcionisali, prenosi Itar-tas s.

U avionu koji se u četvrtak srušio bilo je 298 putnika i članova posade. Smatra se da su svi poginuli. Do sada je pronađeno 121 tijelo.

Za sada niko nije zvanično saopštio koji su uzroci rušenja aviona, ali se pretpostavlja da je oboren.

Odgovorost za obaranje aviona za sada niko nije preuzeo, ali pljušte optužbe između urajinske i ruske strane ko je kriv za nesreću.

Prije nekoliko mjeseci, avion iste kompanije, Boing 777 MH 370, koji je letio na liniji Kuala Lumpur-Peking sa 239 putnika i članova posade nestao je po za sada nerzajašenjenim okolnostima.

Vjeruje se da je avion pao u Indijski okean.

Stotinjak putnika aviona srušenog u Ukrajini doktori za sidu

Stotinjak putnika aviona Malaysia Airlinesa koji se srušio u Ukrajini bili su profesionalci i aktivisti koji su putovali na međunarodnu konferenciju o AIDS-u, koja počinje ovog vikenda u Melburnu, objavilo je u petak nekoliko velikih australijskih novina.

Više od trećine od 283 putnika su bili istraživači, stručnjaci i aktivisti, svi specijalizovani u oblasti side, izvještavaju dnevne novine "The Australian" i "Sydney Morning Herald", čije informacije trenutno ne mogu biti potvrđene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije