Svijet

Ukrajinski vojnici u proruskim redovima

Ukrajinski vojnici u proruskim redovima
Ukrajinski vojnici u proruskim redovima

DONJECK, ODESA - Situacija na istoku Ukrajine ni danas se nije smirivala.

Ukrajinski vojnici poslati u Kramatorsk prešli su na stranu proruskih demonstranata, ruske zastave vijorile su se na tenkovima u Slavjansku, antimajdanovci su u Odesi proglasili nezavisnost, a u Donjecku su demonstranti zauzeli zgradu Skupštine.

Naime, ukrajinski vojnici iz šest ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk prešli su na stranu proruskih demonstranata.

"Glavno oklopno vozilo ima istaknutu rusku zastavu i oni su napustili Kramatorsk zajedno s našim pobunjenicima i idu ka Slavjansku", rekao je očevidac.

Istovremeno, saopšteno je da je šest oklopnih transportera ušlo u Slavjansk, a na čelu kolone je na prvom vozilu istaknuta ruska zastava. Ona su se zaustavila ispred zgrade opštine koju su ranije okupirali demonstranti.

Jedan od vojnika, koji se predstavio kao Andrej, rekao je da je njegova jedinica dio 25. brigade vazduhoplovnih snaga Ukrajine i da su oni prešli na stranu proruskih snaga.

Vojnik koji se pridružio proruskim aktivistima u Slavjansku kaže da nije više član ukrajinskih jedinica jer nije mogao da puca "na sopstveni narod".

Zbog novonastale situacije Mihailo Koval, ukrajinski ministar odbrane, hitno je doputovao u Kramatorsk kako bi razjasnio situaciju u vezi s vojnicima i oklopnim vozilima, koje je, podsjetimo, Kijev prekjuče poslao na istok Ukrajine kako bi počela "antiterorističku operaciju" protiv proruskih demonstranata, koji su u više gradova zauzeli upravne zgrade ili policijske uprave.

Ipak, da su desetine maskiranih proruskih aktivista naoružanih kalašnjikovima preuzele danas kontrolu nad zgradom Skupštine Donjecka zahtijevajući održavanje referenduma, potvrdio je Maksim Rovinski, predstavnik lokalne vlasti.

"Policija ne interveniše. Situaciju bih opisao kao nadrealnu. Oni traže od ukrajinskog parlamenta da usvoji zakon o lokalnim referendumima", rekao je Rovinski.

Istovremeno, do pobune stanovništva došlo je i u Odesi, gdje su antimajdanovci proglasili region Narodnom Republikom Odesom i pozvali građane da blokiraju saobraćaj u gradu.

Aktivisti su pozvali građane da blokiraju saobraćaj i obilježili su 153 mjesta na mapi koja treba da budu blokirana. Planirano je da se obustave sve vrste prevoza, izuzev vozila hitne pomoći.

Vojnik kazao da je promijenio stranu jer nije mogao da puca "na sopstveni narod"

"Od danas, region Odese postaje Narodna Republika Odesa, u kojoj vlast pripada narodu koji živi na njenoj teritoriji", kaže se u saopštenju na zvaničnoj internet stranici antimajdanovaca.

Podsjetimo, Aleksandar Turčinov, v.d. ukrajinskog predsjednika, potvrdio je u utorak da je pokrenuta specijalna vojna operacija na jugoistoku "u cilju zaštite građana", ali armija nije iznijela podatke o eventualnim gubicima tokom akcije zauzimanja vojnog aerodroma kod Kramatorska.

Većina medijskih informacija sa lica mjesta bazira se na izjavama neimenovanih svjedoka, koji su pominjali više žrtava, a prema njihovim tvrdnjama jedan avion ukrajinske armije oboren je iznad Kramatorska, dok su u napadu na aerodrom učestvovali plaćenici američkog "Blekvotersa".

Vlasti u Kijevu poručuju da ni u Donjecku ni u drugim ukrajinskim regionima uskoro neće ostatiti terorista.

Sa druge strane, ne janjavaju ni reakcije svjetskih diplomata.

O krizi su razgovarali Angela Merkel, njemačka kancelarka, i Vladimir Putin, predsjednik Rusije, koji je rekao da naglo zaoštravanje sukoba stavlja Ukrajinu, u suštini, na ivicu građanskog rata.

Putin je razgovarao i sa Ban Ki Munom, generalnim sekretarom UN, te istakao da su potezi Kijeva protivustavni i da očekuje da će i UN i svjetske sile objaviti jasnu osudu Kijeva.

"Unitarna država u Ukrajini je, u suštini, prestala da funkcioniše", izjavio je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, dok je zvanična Moskva pozvala Lorana Fabijusa, francuskog ministra spoljnih poslova, da ne optužuje Rusiju za sve probleme u Ukrajini, nego da se fokusira na obaveze koje je Francuska preuzela kao garant sporazuma od 21. februara.

Takođe, Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO-a, rekao je da će Alijansa razmjestiti dodatne snage duž istočnih granica zemalja članica radi smirivanja situacije u Ukrajini.

Oglasila se i Bijela kuća, koja je saopštila da će Vašington nastojati da ubijedi Moskvu da smiri situaciju.

Razgovori u Ženevi

Predstavnici EU, SAD, Ukrajine i Rusije trebalo bi da se sastanu danas u Ženevi radi razgovora o krizi u Ukrajini.

Angela Merkel, njemačka kancelarka, i Vladimir Putin, predsjednik Rusije, naglasili su značaj razgovora.

"Izražena je nada da će na susretu u Ženevi uspjeti da se da jasan signal koji će doprinijeti prevođenju situacije na miran kolosijek", navedeno je iz Kremlja.

UN ne šalju snage

Ban Ki Mun, generalni sekretar UN, izjavio je da slanje mirovnih snaga UN u Ukrajinu nije moguće bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

"Bez jasnog mandata i dozvole Savjeta bezbjednosti UN, ja ne mogu da preduzmem bilo kakvu akciju", rekao je Ban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije