Svijet

Ulfkote: Agenti su pisali tekstove pod mojim imenom

Ulfkote: Agenti su pisali tekstove pod mojim imenom
Ulfkote: Agenti su pisali tekstove pod mojim imenom

BERLIN - Urednik njemačkog dnevnika "Frankfurter algemajne cajtung" Udo Ulfkote tvrdi da je bio primoran da pod svojim imenom objavljuje tekstove koje su napisali agenti raznih obavještajnih službi, uključujući američku Centralnu obavještajnu agenciju /CIA/.

"Objavljivao sam pod svojim imenom članke koje su napisali agenti CIA i drugih obavještajnih službi, a posebno njemačke tajne službe BND", rekao je Ulfkote u emisiji "Rusija insajder", a slične tvrdnje je iznio i za drugu rusku televizijsku stanicu - "Rusija danas".

Prema njegovim riječima, agenti BND došli su u njegovu kancelariju u Frankfurtu i željeli su da napiše članak o Libiji i Moameru Gadafiju.

"Tekst je bio o tome da je Gadafi pokušao u tajnosti da izgradi postrojenje za proizvodnju bojnih otrova, i to je dva dana kasnije i objavljeno", istakao je njemački novinar.

Ulfkote je sve o tome objavio u svojoj knjizi "Kupljeni novinari", u kojoj ističe da se osjeća posramljeno zbog svojih postupaka.

"Nije dobro ono što sam činio u prošlosti - manipulacija ljudima radi propagande, kao ni ono što su moje kolege radile u prošlosti. Potkupljeni su da bi izdali ljude, ne samo u Njemačkoj, već i u cijeloj Evropi", kaže Ulfkote.

On tvrdi da su ga potkupili Amerikanci da ne izvještava o istini.

"Platili su sve moje troškove i upoznali s Amerikancima koje bi željeli da upoznam", kaže Ulfkote i dodaje da je postao počasni građanin države Oklahome jer je pisao proamerički i imao podršku CIA.

Ulfkote naglašava da su mnogi drugi novinari radili što i on i da, uglavnom, dolaze iz većih medijskih organizacija, pojasnivši da odnos s tajnom službom počinje kao neki vid prijateljstva.

"Rade na vašem egu, čine da se osjećate bitni. Onda, jednog dana neko od njih vas pita da mu učinite neku uslugu", objašnjava Ulfkote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije