Svijet

Ultimatum istekao, Jacenjuk otišao u Donjeck

 Ultimatum istekao, Jacenjuk otišao u Donjeck
Ultimatum istekao, Jacenjuk otišao u Donjeck

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk otputovao je danas u Donjeck, gdje proruski aktivisti drže zgradu oblasne administracije, javile su ukrajinske agencije, navodeći da je jutros u deset sati po srednjoevropskom vremenu istekao rok od 48 sati koji je ministar policije Arsen Avakov dao za rješenje krize "pregovorima ili silom".

"Premijer, vicepremijer, ministri unutrašnjih poslova i socijalne politike otputovali su za Donjeck, gdje će se sresti sa aktivistima Donjecka i rudarima", rekao je na sjednici parlamenta njegov predsjednik i vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov, prenijela je agencija Ukrinform.

Ta agencija javlja i da se proruski aktivisti "ne protive susretu sa premijerom Ukrajine", kao i da nisu protiv da se oslobode dva nivoa zgrade oblasne administracije, kako bi službenici mogli da se vrate na posao.

Ukrinform, takođe, dodaje da je tokom pregovora sa čelnikom Donjeckog regiona Sergejom Tarutom postignut dogovor o formiranju odreda za očuvanje javnog reda, koji bi uz učešće aktivista proruskog mitinga patrolirali teritorijom oko zgrade.

Agencija UNN, međutim, prenosi da aktivisti ne planiraju da napuštaju zgradu i da pregovori sa Tarutom nisu donijeli rezultat.

Ta agencija prenosi i da su aktivisti pojačali barikade oko zgrade automobilskim gumama i bodljikavom žicom i postavili "granični kamen Ruske Federacije".

Prema UNN, aktivista iza barikada i na djelu trga ispred njih nema više od dvije hiljade ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije