Svijet

Umor pilota jedan od uzroka pada letjelice “Flaj Dubai”

Umor pilota jedan od uzroka pada letjelice “Flaj Dubai”
Umor pilota jedan od uzroka pada letjelice “Flaj Dubai”

DOHA - Nesreća sa avionima kompanije "Flaj Dubai" bila je neizbježna zbog iznurenosti njihovih pilota, rekao je jedan od bivših pilota te kompanije ruskoj televizijskoj stanici "Raša tudej".

Avion sa 55 putnika i sedam članova posade srušio se prije tri dana prilikom pokušaja slijetanja na aerodrom u Rostovu na Donu, poslije leta iz Dubaija. Niko nije preživio pad, koji se dogodio po veoma smanjenoj vidljivosti.

Bivši pilot je izjavio da je uprava bila upoznata sa problemom umora pilota, ali da niko nije ništa preduzeo.

"Dok sam još radio u kompaniji, jedna od posljednjih stvari na koju sam ukazao upravi je da će doći do nesreće zbog umora pilota", naveo je on.

Prema njegovim riječima, razlog za umor pilota je jednostavan - previše su radili i nije im dato dovoljno vremena da spavaju između letova.

On je ruskoj televizijskoj stanici pokazao dokumenta iz kojih se vidi da su piloti dobijali veliki broj letova zaredom.

"Svi u kompaniji dobijali su opasne smjene od dnevnih do noćnih letova i potom ponovo, bez obzira dan ili noć", kaže bivši kapetan.

On je izrazio uvjerenje da je nedostatak sna jedan od uzroka pada aviona "Flaj Dubaija" kod  Rostova na Donu na jugu Rusije u kojem su poginula 62 putnika i člana posade.

"Raša tudej" je došla u posjed letačkog dnevnika zamjenika kapetana u avionu koji se srušio i iz kojeg se vidi da je Alehandro Kruz Alava prije nesreće radio 11 dana zaredom,  sa samo jednim danom odmora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije