Svijet

Umro cionistički Džejms Bond

Umro cionistički Džejms Bond
Umro cionistički Džejms Bond

TEL AVIV - Jedan od najpoznatijih izraelskih špijuna Mike Harari, koji je organizovao potjeru za palestinskim teroristima "Crnog septembra" nakon Olimpijskih igara u Minhenu, umro je u 87. godini, objavili su izraelski mediji u ponedjeljak.

Harari, kojeg je list Harec nazvao cionističkim Džejmsom Bondom, bio je veteran Mosada koji je učestvovao u stotinama njegovih operacija, a najpoznatiji je po tome što je sastavio i vodio timove u operaciji Božji gnjev, jevrejskom odgovoru na pokolj izraelskih sportista u olimpijskom selu u Minhenu 1972. godine. Cilj osvete bili su palestinski militanti diljem Evrope.

U filmu "Minhen" redaitelja Stivena Spilberga iz 2005. godine, posvećenom operaciji Božji gnjev, Hararija je glumio izraelski glumac Moše Ivgi.

Harari je učestvovao i u planiranju operacije oslobađanja jevrejskih taoca iz aviona Air Francea u ugandskom aerodromu luci Entebe 1976. godine.

Izraelski ministar obrane Moše Jalon odao mu je priznanje rekavši da se njegov uticaj na Mosad "osjeća još i danas, i osjećati će se još dugo", prenosi Dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije