Svijet

Uprkos međunarodnim pritiscima, Indonezija potvrdila pogubljenja

Uprkos međunarodnim pritiscima, Indonezija potvrdila pogubljenja
Uprkos međunarodnim pritiscima, Indonezija potvrdila pogubljenja

DŽAKARTA - Pogubljenje devet osoba osuđenih zbog droge, među kojima je osam stranaca, biće sprovedeno ove sedmice, saopštila je kancelarija indonezijskog glavnog tužioca.

"Mogu potvrditi da će pogubljenja biti provedena ove sedmice", rekao je portparol kancelarije Toni Spontana.

"Nećemo objaviti tačan datum, jer kada smo to prošli put učinili nastao je haos i neki su novinari uhvaćeni dok su se pokušavali ubaciti na tu lokaciju", kazao je on pri tom mislivši na prvi krug pogubljenja u januaru u kojemu je šest zatvorenika strijeljano.

Devetoro osuđenih službeno je informisano u subotu da će biti pogubljeni. Pogubljenja se obično provode 72 sata nakon službene obavijesti zatvorenika.

Dva Australijanca, četvoro Nigerijaca, Brazilac i Filipinka prebačeni su u nedjelju u zatvor Nusakambangan, "indonezijski Alcatraz" gdje će kao i jedan Indonežanin biti pogubljeni, bez obzira na žestoke međunarodne prosvjede protiv smrtne kazne.

 Pravosuđe Indonezije je jedno od najstrožijih u pogledu borbe protiv droge, gdje i male količine droge mogu biti kažnjive smrtnom kaznom, kao i u Maleziji, Tajlandu i Vijetnamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije