Svijet

Uskoro nove fotografije mučenja zatvorenika od strane američkih vojnika?

Uskoro nove fotografije mučenja zatvorenika od strane američkih vojnika?
Uskoro nove fotografije mučenja zatvorenika od strane američkih vojnika?

VAŠINGTON - Administracija američkog predsjednika Baraka Obame blokirala je objavljivanje uznemirijućih fotografija mučenja zatvorenika u Iraku zbog brige da bi time mogli biti ugroženi vojnici, ali je Savezni sud dao Bijeloj kući rok do decembra da opravda svoje postupke.

Pored fotografija sa uznemirujućim sadržajem iz iračkog zatvora Abu Graib, koje su objavljene 2004. godine, pretpostavlja se da bi u narednom periodu moglo biti objavljeno još oko 2.100 fotografija na kojima američki vojnici muče i degradiraju zatvorenike.

Sudija Saveznog suda Alvin Helerstajn dao je američkom Ministarstvu pravosuđa rok do 12. decembra da navede razloge za zadržavanje objavljivanja svake od fotografija. On će, nakon proučavanja datog odgovora, objaviti svoju odluku o budućnosti fotografija.

Tokom 2009. godine, američki predsjednik je blokirao objavljivanje fotografija na osnovu toga da bi "time bili izazvani antiamerički osjećaji, čime bi vojnici bili izloženi većoj opasnosti".

Njegov postupak dobio je podršku usvajanjem Zakona o zaštićenim nacionalnim bezbjednosnim dokumentima, koji omogućava ministru odbrane da ne dozvoli objavljivanje fotografija, ako se vjeruje da će njihov sadržaj ugroziti Amerikance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije