Svijet

Vals: Poslednjih mjeseci spriječeno pet terorističkih napada

Vals: Poslednjih mjeseci spriječeno pet terorističkih napada
Vals: Poslednjih mjeseci spriječeno pet terorističkih napada

PARIZ - Francuski premijer Manuel Vals izjavio je danas da je poslednjih mjeseci u Francuskoj sprečeno pet terorističkih napada.

Vals je, za radio stanicu "Frans Inter" rekao, da je sprečeno više napada, tačnije pet ako se računa i neuspio napad u predgrađu Pariza u nedelju.

U Parizu je u nedelju uhapšen muškarac (24) pod sumnjom da je planirao da izvede napad na jednu ili dvije crkve, saopštio je juče francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Potvrdivši informaciju koju je prenio francuski radio RTL, Kaznev je rekao da je u stanu studenta (24) pronađena velika količina oružja, prenosi pariski list "Figaro".

Uhapšeni student je, inače, osumnjičen za ubistvo instruktorke fitnesa koja je u nedelju pronađena mrtva u svojim kolima u mjestu Vilžuif u predgrađu Pariza, navodi "Mond".

Ministar Kaznev je precizirao da je mladić, koji se prema informacijama "Monda" zove Sid Ahmed Glam i poreklom je iz Alžira, poznat obavještajnim službama otkako je prošle godine izrazio želju da otputuje u Siriju, i od tada je bio pod diskretnim policijskim nadzorom.

On je u međuvremenu otputovao u Tursku, a po povratku je stavljen u pod prismotru, ali ništa sumnjivo od tada nije primijećeno ni u njegovom ponašanju niti u analizi podataka o njegovim komunikacijama.

Istragom koja je pokrenuta u nedelju utvrđeno je da postoji veza između ovog mladića, povrede noge koju je imao u trenutku kada je uhapšen i plana da izvede napad, kao i ubistva 32-godišnje žene u nedelju.

Istražitelji ga sumnjiče da je pokušao da, iz za sada nepoznatih razloga, ukrade automobil instruktorke fitnesa, u čemu nije uspio, ali je slučajno sebi pucao u nogu, a nju ubio.

Njegova DNK i tragovi krvi pronađeni su u automobilu ubijene žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije