Svijet

Van Rompej: Nafta može, gas nipošto

Van Rompej: Nafta može, gas nipošto
Van Rompej: Nafta može, gas nipošto

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej zatražio je, u pismu upućenom liderima Evropske unije, da bilo kakve nove sankcije Rusiji koje evropski blok dogovori na polju tehnologija od strateškog značaja izuzmu gas, ali ne i naftni sektor, navode izvori iz Brisela.

Van Rompej je takođe predložio liderima evropskih država da prebace odgovornost za odlučivanje o sankcijama na ambasadore, da bi se izbjegla potreba za održavanjem vanrednih samita, prenosi Rojters.

"Mjere na polju tehnologije od strateškog značaja uticaće na naftni sektor samo u svjetlu potrebe da se zaštiti energetska sigurnost EU", navodi su u pismu predsjednika Savjeta.

EU je juče predložila nove sankcije protiv Rusije na polju tehnologija od strateškog značaja, ciljajući na Gaspromov projekat Južni tok i Novatekov projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa (TPG) na arktičkom poluostrvu Jamal.

Nacrt prijedloga uključuje paket mjera koji bi Rusiji onemogućio pristup tržištu kapitala i zabranio članicama Unije sklapanje novih ugovora u odbrambeno-industrijskom sektoru, rekli su za Rojters evropski zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije