Svijet

Varljiv mir na ulicama Kijeva

Varljiv mir na ulicama Kijeva
Varljiv mir na ulicama Kijeva

KIJEV - Na Trgu nezavisnosti u Kijevu danas popodne je mirno, nema dima, nema policije, a demonstranti podižu nove barikade, napisao je na Tviter nalogu izvještač BBC-a iz ukrajinske prestonice.

Masovni ulični neredi izbili su u utorak i do sada je u sukobima, prema podacima Ministarstva zdravlja, poginulo 35 osoba. Sukobi su nastavljeni i ranije danas, iako je sinoć proglašeno primirje.

Strani mediji prenose današnje saopštenje ministarstva unutrašnjih poslova da je ukrajinskim snagama bezbjednosti u centru Kijeva odobrena upotreba vatrenog oružja za samoodbranu.

"Sa prozora zgrade sindikata nepoznate naoružane osobe pucale su danas na pripadnike snaga bezbjednosti. Kako bi se sačuvali njihovi životi i zdravlje, odlučeno je da se trupe prebace na bezbjednija mjesta i da upotrijebe vatreno oružje u samoodbrani", navedeno je u saopštenju koje prenosi "Russia Today".

U međuvremenu je agencija Itar-Tass javila da su nepoznate osobe, sa maskama i u kamuflažnim uniformama, ukrale eksploziv, "specijalne naprave" i vozila iz policijskih magacina u gradu Ternopolju, na zapadu zemlje.

Regionalna policija je saopštila da se za lopovima traga i da je pokrenuta krivična istraga.

Britanska stranica tvrdi da su centralne vlasti "izgubile kontrolu" nad zapadnim dijelom zemlje i navodi da vozovi iz tog dijela zemlje ka Kijevu stižu poslije višesatnog zakšnjenja ili su otkazani ili odloženi zbog hitnih radova.

Prema nepotvrđenim izvještajima, dodatni vozovi upućeni su na istok zemlje, gdje se pretežno govori ruski, da bi navodno u Kijev bile dovedene vladine pristalice.

Na ukrajinskoj-poljskoj granici demonstranti su blokirali tri od sedam graničnih prelaza za motorna vozila.

Britanski javni servis prenosi i ocjene bankarski analitičara da je bankarski sistem u Ukrajini gotovo na ivici kolapsa, da ljudi masovno ali bezuspješno pokušavaju da podignu štedne uloge.

Nacionalna valuta grivna je na petogodišnjem minimumu prema evru.

Posljedice se osjećaju i u banakarskim sistemima susjednih zemalja - Poljske, Mađarske i Rumunije.

Ministri odobrili sankcije

Ministri inostranih poslova EU saglasili su se sa uvođenjem sankcija odgovornim za nasilje u Ukrajini, uključujući zabranu putovanja i "zamrzavanje" sredstava, izjavila je šef italijanske diplomatije Ema Bonino.

Izlazeći sa vanrednog sastanka u Briselu, Boninova je novinarima rekla da je stav šefova diplomatija EU usaglašen sa francuskim, njemačkim i poljskim ministrima inostranih poslova, koji se trenutno nalaze u Kijevu na razgovorima sa ukrajinskim vlastima i opozicijom.

"Odluka će biti brzo provedena. U narednih nekoliko časova biće uvedena zabrana putovanja i 'zamrzavanje' sredstava onih koji su počinili nasilje", navela je Boninova.

Obama: SAD ogorčene zbog nasilja u Ukrajini

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da su Sjedinjene Države ogorčene zbog nasilja u Ukrajini i zatražio od predsjednika Viktora Janukoviča da odmah povuče snage bezbjednosti iz centra Kijeva.

"SAD zahtijevaju od ukrajinske vojske da se ne miješa u konflikt koji mora da se riješi političkim putem", rekao je Obama i dodao da su SAD ogorčene zbog slika na kojima se vidi kako ukrajinske snage bezbjednosti pucaju iz automatskog oružja na sopstveni narod.

Američki predsjednik je naveo da Ukrajina treba da poštuje pravo građana na protest i da demonstranti moraju da protestuju mirno, te pozvao na dijalog radi smanjenja tenzija i rješavanja problema.

SAD će sarađivati sa evropskim saveznicima kako bi pomogli ukrajinskom narodu da vrati "ujedinjenu i nezavisnu Ukrajinu na put ka boljoj budućnosti", navodi se u Obaminom saopštenju.

Završen sastanak evropske trojke s Janukovičem

Višečasovni sastanak šefova diplomatija Njemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajer, Lorana Fabijusa i Radoslava Sikorskog, i ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča završen je u Kijevu, a ishod posredničke misije EU u cilju iznalaženja mirnog rješenja za sada nije poznat.

Sastanak sa Janukovičem je trajao pet sati i trojica ministara su se uputila ponovo na sastanak sa liderima opozicije sa kojima su razgovarali jutros po dolasku u Kijev.

Izvještači BBC-a navode da to što učesnici sastanka nisu htjeli da se obrate novinarima može da se protumači kao "loš znak".

U jednom trenutku se ranije danas pojavila informacija da je sastanak sa Janukovičem otkazan iz bezbjednosnih razloga, ali je kasnije saopšteno da je samo mjesto sastanka promijenjeno zbog obnovljenih sukoba kod predsjedničke palate u Kijevu.

Evropski ministri predložili Janukoviču skraćenje mandata

Šefovi diplomatije Njemačke, Francuske i Poljske, koji se nalaze u Kijevu na pregovorima, predložili su predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da skrati period mandata do kraja godine, javili su ruski mediji, pozivajući se na Poljsku novinsku agenciju - PAP.

Neimenovani izvor rekao je poljskoj agenciji da Frank-Valter Štajnmajer, Loran Fabijus i Radoslav Sikorski "nagovaraju Janukoviča da skrati mandat na funkciji šefa države do kraja ove godine", prenijela je agencija RIA Novosti, podsjećajući da redovni predsjednički izbori u Ukrajini treba da budu održani 2015. godine.

Izvor PAP iz diplomatskih krugova takođe je rekao toj agenciji da su se "pojavile šanse za kompromis, koji se odnosi na skraćenje rada predsjednika i parlamenta, izrade novog ustava u toku nekoliko mjeseci i formiranja nove vlade Ukrajine u toku nekoliko dana", preneo je Itar-Tass.

Zarobljeno 67 policajaca

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su antivladini demonstranti zarobili 67 policajaca.

Na snimcima emitovanim na ukrajinskoj televiziji prikazani su demonstranti koji najvjerovatnije sprovode zarobljene policajce kroz kamp u centralnom dijelu Kijeva.

Antivladini demonstranti su postavili blokade oko Trga nezavisnosti, poznatog i kao Mejdan.

Jedan od članova opozicije rekao je da su zarobljeni policajci smješteni u gradsku skupštinu u Kijevu, koja je pod kontrolom demonstranata.

Sankcije obuhvataju prodaju naoružanja i opreme?

EU će tokom vanrednog sastanka u Briselu razmatrati moguće uvođenje zabrane prodaje opreme za suzbijanje nereda i naoružanja Ukrajini, ali i druge sankcije protiv Kijeva.

U nacrtu saopštenja šefova evropskih diplomatija, u koji je uvid imala francuska novinska agencija Frans pres, navodi se da je EU veoma zabrinuta zbog pogoršanja situacije u Ukrajini".

U dokumentu, koji je podijeljen članicama EU, navodi se da će zbog toga "što je hitnije moguće" biti usaglašene sankcije protiv osoba "odgovornih za nasilje i upotrebu prekomjerne sile.

U dokumentu nije navedena lista imena, mada su neimenovane diplomate EU Frans presu izjavile da predsjednik Viktor Janukovič najvjerovatnije neće biti obuhvaćen sankcijama.

Isti izvori navode da će sankcije, ukljućujući zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, najvjerovatnije biti usmjeren na šefove policije i višerangirane državne službenike u Ministarstvima unutrašnjih poslova i pravosuđa.

U nacrtu teksta, o kojem se još vode diskusije među evropskim diplomatama nekoliko časova prije početka vanrednog sastanka, snažno se osuđuje nasilje na ulicama ukrajinskih gradova.

Američki Stejt department ranije je objavio uvođenje zabrana putovanja za oko 20 višerangiranih službenika ukrajinske Vlade.

Policija dobila borbenu opremu i oružje

 Ukrajinske policijske snage naoružane su borbenim oružjem, saopštio je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zaharščenko nakon dvodnevnog nasilja na ulicama Kijeva, tokom kojeg je poginulo više od 50 osoba.

"Potpisao sam naredbu i policiji je predato borbeno naoružanje, koje će upotrijebiti u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju Zaharčenka objavljenom na internet stranici ukrajinskog MUP-a.

Zaharčenko je od demonstranata zatražio da predaju oružje, a od lidera opozicije da osude radikalne postupke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije