Svijet

Varufakis: Grčka će postići sporazum sa kreditorima

Varufakis: Grčka će postići sporazum sa kreditorima
Varufakis: Grčka će postići sporazum sa kreditorima

RIGA - Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je, na današnjem sastanku evrogrupe u Rigi, da između Atine i evropskih partnera još postoje nesuglasice koje moraju biti premošćene, ali da će dogovor biti ubrzo postignut, jer je to, kako kaže, jedina opcija koju Grčka ima.

Varufakis je negirao spekulacije da pregovori nisu napredovali, navodeći da je ostvaren veliki napredak po pitanju procesa privatizacije, reformisanja poreskog sistema, pravosuđa, birokratije i tržišta proizvoda, prenosi agencija AP.

"Kada se osvrnemo na posljednjih nekoliko nedjelja uočavamo približavanje stavova", kazao je grčki ministar finansija.

On je, takođe, mišljenja da bi pregovarački proces bio ubrzan, kada bi kreditori pristali na djelimičnu isplatu sredstava iz preostalog paketa pomoći u zamjenu za, kako je rekao, užu listu reformi.

Takav prijedlog, međutim, za šefa evrogrupe Jeruna Dajselbluma nije prihvatljiv, jer je, kako je na konferenciji za novinare rekao, neophodno postizanje konačnog sporazuma sa Grčkom.

AP dalje ocjenjuje da se Varufakis našao na udaru kritika kolega iz preostalih 18 članica evrozone, jer nije dostavio cjelovitu listu ekonomskih reformi koje su potrebne da bi se odblokirala dalja finansijska pomoć Atini, kako bi zemlja izbjegla bankrot.

Prema tvrdnjama vodećih zvaničnika evrozone, Grčkoj ističe vrijeme za obezbjeđivanje dalje pomoći, zbog čega je potrebno da ostvari značajniji napredak.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz kredita međunarodne pomoći.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz kredita pomoći, zbog čega joj, kako se ocjenjuje, preti bankrot, a možda i izlazak iz evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije