Svijet

Varufakis se vraća, ovog puta želi čitavu Evropu

Varufakis se vraća, ovog puta želi čitavu Evropu
Varufakis se vraća, ovog puta želi čitavu Evropu

ATINA - Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis, neće se uključiti u predstojeće izbore, već će se angažovati na evropskom nivou, zalažući se za osnivanje panevropske mreže protiv mjera štednje.

Varufakis je za australijski nacionalni radio Ej-bi-si (ABC) rekao da se neće kandidovati za parlament na izborima u septembru, jer više ne vjeruje u ono što stranka Siriza i njen lider Aleksis Cipras rade.

"Stranka kojoj sam služio i lider kojem sam služio odlučili su da potpuno promjene kurs i prihvate ekonomsku politiku koja nema baš nikakvog smisla i koja nam je nametnuta. Mislim da to nije trebalo da potpišemo, jednostavno zato što će za nekoliko mjeseci brod ponovo udariti o hridine", rekao je Varufakis.

"Nemamo prava da stanemo pred naše ljude koji su glasali protiv programa (mjera štednje) i predlagati da ga sprovedemo, jer znamo da to nije moguće", naglasio je on.

Varufakis je poručio i da bivši premijer Cipras radi Sizifov posao jer, "protiv svih zakona ekonomije i dubokih etičkih principa, gura stijenu mjera štednje ka vrhu brda".

Varufakis je dodao da je još u djetinjstvo mislio da je Sizif budala i da bi on jednostavno prestao da gura stijenu uzbrdo.

Iako je pokazao izvjesne simpatije za grupu poslanika poznatu kao Narodna unija (Laiki Enotita), on se u osnovi ne slaže s njenim "izolacionističkim" stavom, koji se oglada u želji za povratak drahme.

Umjesto toga, kaže Varufakis, on će se usmjeriti na povratak politici na evropskom nivou.

"Umjesto da učestvujem u predizbornoj kampanji koja je, po mom mišljenju, jadna i jalova, ostaću politički aktivan, možda aktivniji nego ikad, na evropskom nivou, pokušavajući da osnujem panevropsku mrežu", najavio je Varufakis.

Bivši ministrar je ocijenio da model koalicija nacionalnih stranaka u Evropskom parlamentu, kakav je danas, više ne funkcioniše i da treba težiti evropskoj mreži koja će kasnije prerasti u panevropsku stranku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije