Svijet

Vašington: Moskva da povuče vozila sa ukrajinske teritorije

 Vašington: Moskva da povuče vozila sa ukrajinske teritorije
Vašington: Moskva da povuče vozila sa ukrajinske teritorije

VAŠINGTON - SAD su izrazile zabrinutost zbog prelaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu i pozvale Moskvu da neodložno povuku svoju opremu i ljudstvo, saopštio je danas Pentagon.

"To što je učinila Rusija predstavlja kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta|, izjavio je na konferenciji za novinare pres sekretar Pentagona Džon Kirbi.

Kirbi je naglasio da Rusija "mora neodložno da povuče svoja vozila i osoblje sa ukrajinske teritorije", prenela je agencija Rojters.

"Ukoliko se to ne desi, doći će do dodatnih posljedica i izolacije", upozorio je Kirbi.

O slanju ruskog konvoja preko granice Ukrajine vanredne konsultacije će održati i Savjet bezbjednosti UN.

Litvanija je zatražila da u 15 časova po lokalnom vremenu počne sastanak, na kom će se raspravljati o ulasku desetina kamiona s ruskom pomoći u Ukrajinu, što je ta zemlja opisala kao invaziju.

Savjetu će se najprije obratiti visoki zvaničnik UN Oskar Fernandez-Taranko, koji će u brifingu govoriti o širenju tenzija zbog konvoja koji bi, prema strahovanjima Zapada, mogao da bude iskorišćen kao pomoć proruskim snagama.

SAD i vlade evropskih zemalja, pozvale su Moskvu da sarađuje s ukrajinskom vladom i Međunarodnim Crvenim krstom na provjeri tovara i da osigura da on bezbedno stigne do civila.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ukrajinski zvaničnici nisu mogli da provjere sadržaj konvoja, a Crveni krst je odlučio da ga ne prati, iz bezbjednosnih razloga, prenio je AFP.

"Veoma je zabrinjavajuće, što do sad ni ukrajinska strana ni MKCK (Međunarodni komitet Crvenog krsta), ne znaju sadržaj tovara", navelo je ukrajinsko ministarstvo u pismu proslijeđenom članicama Savjeta bezbjednosti.

Rusija ističe da hitno želi da dostavi svu neophodnu pomoć stanovnicima na jugoistoku Ukrajine, koji nedjeljama nemaju vodi ni struju.

Kako su lokalne vlasti rekle za AFP, oko 20 kamiona danas je ušlo u Lugansk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije