Svijet

Vašington: Poziv Obami da se pozabavi pitanjem obespravljenih (VIDEO)

 Vašington: Poziv Obami da se pozabavi pitanjem obespravljenih (VIDEO)
Vašington: Poziv Obami da se pozabavi pitanjem obespravljenih (VIDEO)

VAŠINGTON- Nekoliko stotina hiljada građana okupilo se u Washingtonu kako bi obilježili 20. godišnjicu „Marša miliona“ koji je 1995. godine organizirao lider pokreta „Nacija islam“ i borac za prava afroameričke i muslimanske populacije Louis Farrakhan.

Okupljena masa preplavila je ulice od spomenika Washington do zgrade Kongresa i tražila promjenu politike i veća prava za crnce i muslimane u SAD-u, javlja Anadolija.

Hiljade zastava, pjesma i parole mira odjekivale su američki glavnim gradom, a na velikim ekranima su prikazivana obraćanja učesnika.

Glavna zvijezda skupa organiziranog pod motom „Pravda i drugo“, bio je Farrakhan, organizator „Marša milion ljudi“ koji je u Washingtonu održan 16. oktobra 1995. godine.

Farrakhan je istakao da je zadovoljan da se na skupu okupi veliki broj ljudi, ali i naglasio da su takvi skupovi „uzaludni“ ukoliko crnačka populacija ne smogne snage da se promijeni iznutra i ostane nijema i pasivna nasurot nepravde kojoj je izložena u društvu i od strane vladajućih struktura.

Policijska brutalnost

Ovaj 82-godišnji borac za prava crnaca i muslimana u SAD-u je pohvalio rad pokreta „Black Lives Matter“ koji je nastao nakon niza ubistava nenaoružanih crnaca od policajaca, te poručio da bi policijska brutalnost mogla dovesti do eskalacije nemira u zemlji.

„Situacija je dosegla tačku eksplozije. Više to ne mogu trpiti ni zvaničnici obojene kože. To je poput vulkanske eksplozije koja se pokrenula ka gore“, upozorio je Farrakhan.

Pozvao je i američkog predsjednika Baracka Obamu da se pozabavi ovim problemima obespravljenih u američkom društvu, a da tek poslije tog čina može izražavati zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Kini ili na Kubi.

Na skupu je odana počast i svim crncima koje je ubila američka policija, među kojima i 17-godišnjem Trayvonu Martinu, koji je u Floridi ubijen 2012. godine i Michaelu Brovnu, 18-godišnjaku koji je ubijen prošle godine u Fergusonu.

(NN/agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije