Svijet

Vašington i Brisel protiv Moskve

Vašington i Brisel protiv Moskve
Vašington i Brisel protiv Moskve

BRIZBEJN - Američki predsjednik Barak Obama rekao je danas da je "ruska agresija" protiv Ukrajine "užasavajuća" i da predstavlja prijetnju za svijet, dok su evropske zemlje zaprijetile Moskvi daljim sankcijama ako ne zaustavi "protok vojske i oružja".

Govoreći na marginama samita G20 u Brizbejnu Obama je istakao da SAD predvode opoziciju "ruskoj agresiji na Ukrajinu koja predstavlja globalnu prijetnju, što se jasno vidjelo u obaranju aviona na jugoistoku Ukrajine".

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej rekao je, takođe, na samitu G20, da Moskva mora da prekine sa isporukom oružja i trupa u Ukrajinu i da mora da izvrši pritisak na proruske borce da prihvate primirje ili će se suočiti sa dodatnim sankcijama.

"Rusija mora da prekine protok oružja i trupa sa svoje teritorije u Ukrajinu i mora da povuče vojnike koji se već nalaze u Ukrajini", rekao je Van Rompej na konferenciji za novinare.

On je istakao da EU i dalje smatra da se kriza može riješiti samo političkim sredstvima. "Nastavićemo da koristimo sva diplomatska sredstva, uključujući sankcije", rekao je Van Rompej.

Ministri spoljnih poslova EU sastaće se 17. novembra i procijenti situaciju u Ukrajini, te odlučiti da li su protiv Rusije potrebne "dalji koraci", uključujući sankcije.

Vašington kriv zbog stagnacije odnosa

Sjedinjene Američke Države /SAD/ snose punu odgovornost za stagnaciju rusko-američkih odnosa, rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov nakon sastanka predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Baraka Obame.

"Svaki susret lidera, svaki kontakt je veoma značajan. Koliko ja shvatam, u Pekingu predsjednik Rusije razmotrio je nekoliko međunarodnih pitanja sa američkim kolegom, ali bilo bi pogrešno reći da imamo novu perspektivu nakon toga, posebno što se tiče normalizacije bilateralnih odnosa sa SAD", rekao je Rjabkov.

On je naveo da takvog impulsa nema i da je američka strana isključivo kriva za stagnaciju u odnosima dvije zemlje, prenosi agencija "Sputnjik".

Prva radna sjednica lidera G20 i šefova zemalja pozvanih na skup počela je u Brizbejnu u Australiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je imao kraći susret sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, ali se pravi bilateralni susreti očekuju tek večeras.

Odnosi između SAD i Rusije značajno su pogoršani zbog krize u Ukrajini jer zapadni lideri i mediji optužuju Rusiju za miješanje u unutrašnje stvari Ukrajine i pomaganje proruskim borcima za nezavisnost na jugoistoku zemlje. Moskva je odbacila ove optužbe.

Kremlj: Moskva nije umiješana u eskalaciju

Rusija nije umiješana u nedavnu eskalaciju vojnih aktivnosti na jugoistoku Ukrajine i podržava implementaciju primirja dogovorenog u Minsku u septembru, rekao je danas portparol Kremlja Juri Ušakov.

"Mi nismo umiješani", istakao je Ušakov novinarima na sastanku grupe 20 industrijski razvijenih zemalja svijeta /G20/ u Brizbejnu u Australiji.

Ušakov, savjetnik za spoljne poslove u Kremlju, naglasio je da su se predstavnici Rusije danas sastali sa predstavnicima drugih članica BRIK-a koje su iskazale podršku Moskvi u vezi sa ovim pitanjem.

"Svi su oni rekli da su sankcije nezakonite, da predstavljaju kršenje propisa UN i da otežavaju ekonomski oporavak. Mi sami ne potežemo to pitanje. Ti lideri su to sami rekli bez ikakvog podsticaja sa naše strane", rekao je Ušakov.

BRIK okuplja Rusiju, Indiju, Brazil i Kinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije