Svijet

Vašington mijenja politiku prema Moskvi

Vašington mijenja politiku prema Moskvi
Vašington mijenja politiku prema Moskvi

VAŠINGTON - Nedavna posjeta pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske poslove Viktorije Nuland Moskvi signalzirala je spremnost Vašingtona da se pridruži razgovorima o Ukrajini u "normandijskom formatu", piše američka organizacija za geopolitičke i strateške analize "Stratfor".

U izvještaju ove organizacije navodi se da je posjeta Nulandove "najnoviji pokazatelj" da je stav Vašingtona o Ukrajini, kao i njegova uloga u budućnosti te zemlje "podložna promjenama".  

"Iako su američki zvaničnici tokom sukoba učestvovali u razgovorima sa ruskim i ukrajinskim kolegama, nedavne posjete i pregovori na visokom nivou, bez učešća evropskih lidera, pokazuju da Vašington želi veću i direktniju ulogu u razgovorima o Ukrajini", ističe jedan od analitičara "Stratfora". 

Iz ove organizacija podsjećaju da su tokom protekle sedmice visoki američki zvaničnici održali niz sastanaka sa ruskim i ukrajinskim liderima. Nulandova se sastala sa predsjednikom i premijerom Ukrajine Petrom Porošenkom i Arsenijem Jacenjukom, a nešto ranije, u pratnji državnog sekretara DŽona Kerija, razgovarala je i sa najvišim ruskim zvaničnicima u Sočiju. 

Za razliku od prethodne retorike, koja je bila usmjerena protiv Rusije, Keri i Nulandova, tokom posjete Rusiji, nisu pominjali pitanje statusa Krima, kao ni podršku Rusije istočnoj Ukrajini, već je razmatrano pitanje neophodnosti prisustva OEBS-a na ukrajinskoj granici, prenosi "Sputnjik". 

Što se sankcija tiče, kažu analitičari, Vašington bi mogao da bude spreman na kompromis.

"Vašington će ukinuti sankcije Rusiji kada američka administracija to bude odlučila, dok sankcije od EU mogu biti ukinute samo ukoliko se sve članice Unije slože sa tim", ističu analitičari.

"Stratfor" smatra da, ukoliko Vašington odluči da ukine sankcije Rusiji, to će se desiti postepeno, počev od najblažih, kao što su ukidanje zabrane putovanja pojedincima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije