Svijet

Vašington zabrinut zbog grčkog referenduma

Vašington zabrinut zbog grčkog referenduma
Vašington zabrinut zbog grčkog referenduma

VAŠINGTON - Dok većina vlada i institucija Evropske unije priželjkuju da Grci na sutrašnjem referendumu glasaju za program podrške povjerilaca grčkog duga i time vjerovatnu ostavku Vlade Aleksisa Ciprasa, evropski mediji javljaju da je Vašington zabrinut i protiv je "Gregzita" - izlaska Grčke iz evrozorone.

Američki predsjednik Barak Obama smatra da bi to moglo u izvjesnoj mjeri uzdrmati stabilnost svetske privrede i postojanost EU, ali je Vašingtonu prije svega važna geopolitičke uloga Grčke, članice EU i NATO-a, na veoma ranjivom jugoistočnom rubu Evrope, sučeljenom s ratom protiv islamističkih terorista i Islamske države, talasom ilegalne imigracije, koji, krijući u sebi i teroriste, sad ide takođe balkanskom rutom.

Francuski list "Mond" i španski "Pais" tako navode da je Vašington zabrinut i zato što je Ciprasova vlada "već ispoljila određeno razumijevanje s Rusijom i sarađuje na projektima gasovoda, dok je Kina uložila velika sredstva u luku Pirej, a preko Grčke krenula u izgradnju novog 'puta svile' preko Balkana ka EU".

Vašington smatra da bi "udes" izlaska Grčke iz zone evra bio opasan i za vojnu komandu NATO-a u istočnom Sredozemlju i, kako predočava "Mond", na Kritu je i dalje baza šeste američke flote, a to je sasvim blizu Sirije, Jordana, Libana i Izraela.

Tokom intervencije u Libiji sa ciljem da se sruši vlast pukovnika Gadafija, između marta i oktobra 2011, dodaje pariski dnevnik, odatle su kretali američki vojni avioni F-16, a blizu 400 stotine američkih marinaca, prebačenih iz Sjeverne Karoline, tada su stigli u tu bazu, malu luku pored turističkog bisera Hanije.

U evropskim medijima se takođe navode očekivanja mnogih vlada i tijela u EU da, bez obzira na ishod referenduma u Grčkoj, s novom vladom u Atini budu nastavljeni, u suštini pokrenuti novi pregovori o rješavaju grčke krize i ogromnog duga, prenosi "Novi magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije