Svijet

Vatikan: Nema razloga za zabrinutost

Vatikan: Nema razloga za zabrinutost
Vatikan: Nema razloga za zabrinutost

VATIKAN - Planirani napad na sjedište poglavara Rimokatoličke crkve, prema procjeni Vatikana, nije relevantan, jer takve prijetnje datiraju iz 2010. godine i stoga danas nije od posebnog značaja, saopštio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

"Iz onoga što se čini, te (bezbednosne pretnje) se odnose na hipoteze koje datiraju iz 2010. godine, a koje se nisu dogodile. Stoga, danas one nisu relevantne i nema razloga za posebnu zabrinutost", naveo je Lombardi u pisanom saopštenju, pošto je glavni tužilac Kaljarija Mauro Mura objelodanio zavjeru za napad na Vatikan, prenijela je agencija AP.

Mura je rekao novinarima da je bilo indicija da su osumljučeni za terorizam, koji su planirali napade u Pakistanu i Avganistanu, takođe planirali napad na Vatikan.

Policija je danas sprovela racije širom Italije i na meti su imali 18 osoba osumnjičenih za veze sa Al Kaidom.

Neki su uhapšeni, uključujući osumnjičenog duhovnog vođu, ali se vjeruje da su drugi napustili zemlju, dodaje Rojters.

Šef policijske jedinice koja je vodila istragu Mario Karta rekao je kada su novinari pitali za više detalja o mogućem napadu na Vatikan, da je istraga u presretanim telefonskim pozivima čula da su osumnjičeni govorili o pokretanju velikog džihada u Italiji i da se u tim razgovorima, kao moguću metu pominjali Vatikan.

Svi osumnjičeni su Pakistanci ili Avganistanci, naveo je Karta za Rojters, dodajući da je operacija još uvijek u toku.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije