Svijet

Važna karika u ruskoj ofanzivi na islamiste: Iljušin 20M, avion-špijun (VIDEO)

Važna karika u ruskoj ofanzivi na islamiste: Iljušin 20M, avion-špijun (VIDEO)
Važna karika u ruskoj ofanzivi na islamiste: Iljušin 20M, avion-špijun (VIDEO)

VAŠINGTON - Važan faktor munjevitog uspeha borbene avijacije Rusije u Siriji postali su elektronski špijuni — sistemi za radio-elektronsko obaveštavanje, piše The National Intrest.

List smatra da od samog početka borbenih dejstava u Siriji izviđanje obavljaju avioni-špijuni i druga sredstva za prikupljanje obaveštajnih podataka, koji pronalaze ciljeve i koriguju avionske udare.

„Iako Moskva nije imenovala nosioca objaveštajne aparature, na društvenim mrežama pojavili su se snimci ruskih izviđačkih aviona ’iljušin-20M‘ nad bojnim poljem“, piše ovaj list.

Još prije nego što je ruska avijacija izvela prve napade, nezavisni novinar Dejvid Cenčioti naveo je na svom blogu da su, pored 28 borbenih aviona, ruske Vojno-vazdušne snage prebacile u Siriju najmanje jedan avion za izviđanje Il-20.

„Čak i ako satelitskim nadgledanjem dosad nije uočeno njegovo prisustvo na aerodromu u blizini Latakije, prema svjedočenjima jednog od naših izvora, špijunski avion Il-20 već je stigao u Siriju radi podrške ruskoj avijaciji“, piše Cenčioti.

Il-20 je platforma za radio-elektronsko obavještavanje. Opremljen je antenskom rešetkom, infracrvenim skenerom i optičkim senzorima u režimu realnog vremena.

Ova letjelica je glavni obaveštajni avion Oružanih snaga Rusije“, navedeno je u članku.

„Ipak avioni-špijuni nisu jedina obavještajna sredstva koja je Rusija uputila u Siriju.

Početkom oktobra niz ruskih medija saopštio je da je radi pomoći Siriji tamo upućen brod ’Vasilij Tatiščev‘“, piše list i dodaje da je ovaj brod namjenjen za presretanje radio-razgovora i dobijanje drugih informacija metodom radio-elektronskog obaveštavanja.

The National Intrest smatra da će u najbližoj budućnosti ruski sistemi radio-elektronskog obaveštavanja, bez svake sumnje, biti veoma aktivno korišćeni u sirijskom sukobu.

(NN, sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije