Svijet

Velika Britanija neće odgađati Brexit

Velika Britanija neće odgađati Brexit
Foto: Ilustracija | Velika Britanija neće odgađati Brexit

LONDON - Velika Britanija neće nastojati da odgodi Brexit, čak i ako London i Brisel ne uspiju da se saglase u vezi sa pitanjima trgovine i regulisanja granice u Irskoj, izjavila je britanski premijer Tereza Mej.

Ona je tokom sastanka lidera EU u Salcburgu rekla da će Velika Britanija napustiti EU 29. marta i da je breme svih da postignu sporazum. 

"Malo je vremena, ali produžavanje ili odgađanje ovih pregovora nije opcija", napomenula je Mejova. 

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je na početku samita EU da je sporazum i dalje daleko i ponovio izjavu predsjednika Savjeta EU Donalda Tuska da o pitanjima trgovine i granice u Irskoj treba još da se pregovara, javio je "Sputnjik". 

Junker je naglasio da su različiti scenariji i dalje mogući, uključujući ishod bez postizanja sporazuma Brisela i Londona. 

Mejova je tokom samita odbacila prijedloge glavnog pregovarača EU za Brexit Mišela Barnijea o granici u Irskoj, jer Unija i dalje insistira na carinskim ispostavama u Irskom moru. 

"Ideja da se saglasim u vezi sa zakonskim razdvajanjem Velike Britanije na dvije carinske teritorije nije kredibilna", istakla je Mejova. 

Iako je većina prijedloga Mejove o Brexitu odbijena, kao što je zajednički pravilnik i komplikovana organizacija carina, države sa najbližim trgovinskim vezama pozvale su EU da radije popune prazninu sa Velikom Britanijom, nego da insistiraju na sporazumu o slobodnoj trgovini po ugledu na Kanadu.

Razgovori u Salcburgu biće nastavljeni danas. 

Kako navodi list "The Guardian", Barnije i dalje smatra da su carinske ispostave na granici u Irskoj neophodne za postizanje sporazuma u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije