Svijet

Veliki protest u Londonu zbog smrti Afroamerikanca

Veliki protest u Londonu zbog smrti Afroamerikanca
Foto: Ilustracija | Veliki protest u Londonu zbog smrti Afroamerikanca

LONDON - Šest policajaca je povrijeđeno, od kojih su četvorica završila u bolnici, tokom protesta u Londonu, organizovanom zbog smrti jednog mladog Afroamerikanca, za šta demonstranti optužuju policiju.

U gradskoj četvrti Forest gejt, u istočnom dijelu Londona, prvobitno miran protest se u nedjelju uveče oteo kontroli, pa su demonstranti bacali predmete na policiju i palili vatru, prenose britanski mediji. 

Jedan policajac pretrpio je povrede lica, a jedna policajka je zadobila povrede glave. Četiri osobe su uhapšene zbog prekršaja, u koje spadaju izazivanje nereda, podmetanje požara i nanošenje štete.

Okupljeni su tražili pravdu za Edira Frederika da Kostu (25), koji je izgubio život 21. juna. 

Demonstranti tvrde da je on bio brutalno pretučen 15. juna pošto je njegovo vozilo, u kome su bile još dvije osobe, zaustavila policija u Njuhemu, na istoku britanske prijestonice. 

Kako kažu, pošto mu je slomljen vrat i nanijete povrede na glavi, Da Kosta je smješten u bolnicu gdje se šest dana borio za život.

Komisija za žalbe je, međutim, ocijenila, da on nije imao slomljen vrat niti bilo kakve povrede kičme, kao i da nije imao krvarenje u mozgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije